Ηφαίστεια: η απάντηση για το μέλλον της πράσινης ενέργειας

Ηφαίστεια: η απάντηση για το μέλλον της πράσινης ενέργειας

92
Ηφαίστεια: η απάντηση για το μέλλον της πράσινης ενέργειας

Η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αποτελεί αναμφισβήτητα πρωταρχικό στόχο της παγκόσμιας κοινότητας. Τα ηφαίστεια φαίνεται να κρύβουν τις απαντήσεις για το πώς αυτό θα καταστεί εφικτό.

Πολλά σπάνια μέταλλα, όπως το νεοδύμιο και το νιόβιο, που είναι απαραίτητα στην κατασκευή ανεμογεννητριών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αποκτώνται με την εξόρυξη ηφαιστειακών ορυκτών και μετάλλων.

Οι γεωλόγοι, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τους διαθέσιμους φυσικούς ορυκτούς πόρους στο εγγύς μέλλον, θα πρέπει να μελετήσουν τα ηφαίστεια του μακρινού παρελθόντος, καθώς αυτά αποτελούν τη φυσική μέθοδο ανακύκλωσης του πλανήτη μας. Υλικά από τα βάθη της γης έρχονται στην επιφάνεια μέσω της ηφαιστειακής έκρηξης και καταλήγουν πάλι στον μανδύα της γης μέσω της βύθισης των τεκτονικών πλακών. Μέσω αυτού του μηχανισμού δημιουργείται ένας «κύκλος των στοιχείων».

Στην κατανόηση αυτών των «κύκλων» φαίνεται πως κρύβονται οι απαντήσεις για τον σχηματισμό των πολύτιμων μεταλλικών κοιτασμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα της πράσινης ενέργειας.

Πηγή: weforum.org

Φωτό; Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.