ΕΕ: Στο «μάτι του κυκλώνα» η αεροπορική βιομηχανία

ΕΕ: Στο «μάτι του κυκλώνα» η αεροπορική βιομηχανία

107
ΕΕ: Στο «μάτι του κυκλώνα» η αεροπορική βιομηχανία

Εννέα κράτη-μέλη της ΕΕ καλούν την επερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισαγάγει έναν ευρωπαϊκό φόρο για τις εκπομπές επιβλαβών ρύπων από την αεροπορική βιομηχανία.

Ειδικότερα, στις αρχές Νοεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και άλλων πέντε ευρωπαϊκών χωρών, σε επιστολή τους προς τον Φρανς Τίμερμανς, προτείνουν ένα «είδος φόρου για την αεροπορική βιομηχανία».

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έχει θεσπίσει ήδη φόρο για τις εκπομπές της αεροπορικής της βιομηχανίας, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτζ, να σημειώνει στο Reuters ότι ανάλογο παράδειγμα θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την επιστολή προς τον κ. Τίμερμανς, «μεταξύ των άλλων τρόπων μεταφοράς, η αεροπορική βιομηχανία δεν φορολογείται αρκετά». Τον περασμένο Ιούλιο, η Γαλλία επέβαλε μια εισφορά στις αεροπορικές εταιρείες που πετούν από τη χώρα, με την Air France να αναφέρει τότε ότι η κίνηση αυτή θα έπληττε την ανταγωνιστικότητά της. Η Σουηδία επίσης έχει θεσπίσει παρόμοιο φόρο το 2018, ενώ η Ολλανδία αναμένεται να το πράξει εντός 2020, εκτός και αν εισαχθεί νωρίτερα ενιαίος φόρος από την ΕΕ.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, εντάσσονται στους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 50% έως το 2030.

Φωτό: Miguel Ángel Sanz/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.