Ζίκα: Επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία

Ζίκα: Επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία

141
Ζίκα: Επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία

Τον Οκτώβριο του 2019, οι γαλλικές αρχές έκαναν αναφορά για την εμφάνιση κρούσματος του ιού Ζίκα (ZIKV) στην παραθαλάσσια περιοχή Ιέρ, στην Προβηγκία της Γαλλίας. Έκτοτε υπήρξε αναφορά για δύο ακόμα περιστατικά. Και στις τρεις περιπτώσεις, επρόκειτο για ασθενείς που παρουσίασαν συμπτώματα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, χωρίς να έχει προηγηθεί ταξίδι σε οποιαδήποτε χώρα εκτός Γαλλίας.

Από τα δεδομένα της έρευνας των αρμόδιων φορέων προκύπτει ότι η μετάδοση του ιού έγινε σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που καθιστά τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα τα πρώτα περιστατικά αυτόχθονος ιού Ζίκα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το επίπεδο κινδύνου παραμένει ακόμη χαμηλό, όπως και οι πιθανότητες μετάδοσης, λόγω του επικείμενου χειμώνα. Οι γαλλικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή, ανακοινώνοντας μάλιστα τη διεξαγωγή έρευνας για την εκτίμηση της κατάστασης και την αναγνώριση πιθανών επιπλέον κρουσμάτων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.