SOS  Από τον Ειρηνικό: Γιατί κινδυνεύει το μοναδικό Τρίγωνο των Κοραλλιών

SOS  Από τον Ειρηνικό: Γιατί κινδυνεύει το μοναδικό Τρίγωνο των Κοραλλιών

156
SOS  Από τον Ειρηνικό: Γιατί κινδυνεύει το μοναδικό Τρίγωνο των Κοραλλιών

Ο «Αμαζόνιος του ωκεανού» απειλείται.  Το Τρίγωνο των Κοραλλιών είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο σύστημα υφάλων παγκοσμίως. Βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και στα χωρικά ύδατα έξι χωρών: Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Παπούα-Νέα Γουινέα, Νησιά του Σολομώντα και Ανατολικό Τιμόρ. Θεωρείται παγκόσμιο κέντρο θαλάσσιας βιοποικιλότητας, με τη συντήρησή του να αποτελεί διεθνή προτεραιότητα. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι 120 εκατ. άνθρωποι εξαρτώνται από αυτό για την επιβίωσή τους.

Ο «Αμαζόνιος του ωκεανού», όμως αντιμετωπίζει την  υπέρμετρη αλιεία, η οποία πολλές φορές είναι παράνομη και δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο. Ως αποτέλεσμα, η αλιεία στην περιοχή δεν θεωρείται βιώσιμη και ο πληθυσμός των ψαριών μειώνεται πολύ γρήγορα. Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο τους εξαιρετικά σημαντικούς υφάλους, διαταράσσοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Οι Φιλιππίνες, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν το μοναδικό Τρίγωνο των Κοραλλιών, χρησιμοποιούν τεχνολογία χαρτογράφησης του βυθού από την καινοτόμο startup Antipara Explorations . Η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιεί sonar και κάμερες, που ρυμουλκούνται από καράβια και αποτυπώνουν τον βυθό σε 3D. Οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι εξαιρετικά πολύτιμες και έχουν ήδη συμβάλει σε νομοθετικές αλλαγές για την καλύτερη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Φωτό: Joakant/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.