Έκκληση ITF για την κατάσταση στον Κόλπο της Γουινέας

Έκκληση ITF για την κατάσταση στον Κόλπο της Γουινέας

501
Έκκληση ITF για την κατάσταση στον Κόλπο της Γουινέας

Μετά τις συναπτές επιθέσεις σε δύο πλοία στον Κόλπο της Γουινέας στις αρχές του μήνα, το International Transport Workers’ Federation καλεί για άμεση συνεργασία σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, προκειμένου να περιοριστούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 2 Νοεμβρίου, εννέα μέλη πληρώματος του πλοίου «MV Bonita» απήχθησαν ενώ αυτό ήταν αγκυροβολημένο στις ακτές του Μπενίν. Δύο ημέρες αργότερα, το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «Έλκα Αριστοτέλης», το οποίο βρισκόταν ελλιμενισμένο στο αγκυροβόλιο Lome Togo, στο Τόγκο της Δυτικής Αφρικής, δέχτηκε ένοπλη επίθεση, με συνέπεια την απαγωγή τεσσάρων –εκ των 24­– μελών του πληρώματός του.

Το ΙΤF προειδοποιεί ότι οι ένοπλες επιθέσεις στον Κόλπο της Γουινέας αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς, καθώς μέχρι στιγμής φέτος 62 ναυτικοί έχουν απαχθεί στις ακτές της Νιγηρίας, της Γουινέας, του Τόγκο, του Μπενίν και του Καμερούν. Το International Chamber of Commerce – International Maritime Bureau (IMB) ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι το 86% των ομηριών ναυτικών πραγματοποιούνται στον Κόλπο της Γουινέας.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η συχνότητα και η σοβαρότητα των επιθέσεων σε πλοία στον Κόλπο της Γουινέας εντείνονται. […] Η ναυτιλιακή βιομηχανία θα πρέπει πάραυτα να αναλάβει δράση για την πρόληψη και την καταγραφή τέτοιων περιστατικών στον Κόλπο», σημειώνει ο David Heindel, Chair του ITF Seafarers’ Section.

Ο ίδιος τονίζει, τέλος, ότι οι παράκτιες χώρες στον Κόλπο της Γουινέας θα πρέπει να συνεργαστούν με τη ναυτιλιακή βιομηχανία για την καταγραφή τέτοιων επιθέσεων, αλλά και για την αποτελεσματικότερη διανομή πόρων προς περιορισμό των κινδύνων.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.