Ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση των ιών Ζίκα και Δυτικού Νείλου

Ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση των ιών Ζίκα και Δυτικού Νείλου

77
Ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση των ιών Ζίκα και Δυτικού Νείλου

Αισιοδοξία για την ανακάλυψη πιθανής θεραπείας για τους ιούς Ζίκα και Δυτικού Νείλου δημιουργεί νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια (Georgia State University) των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη (ZBP1) διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην έναρξη της ανοσολογικής απόκρισης για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ιών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Mukesh Kumar, η εν λόγω πρωτεΐνη θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Οι ιοί Ζίκα και Δυτικού Νείλου έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας πολλές φορές. Αν και σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη που προκαλούν είναι ασυμπτωματική, το ενδεχόμενο να προσβάλουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) και να προκαλέσουν θανατηφόρες επιπλοκές τους καθιστά επικίνδυνους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ή συγκεκριμένη θεραπεία. Λόγω έλλειψης σημαντικών θεραπευτικών επιλογών, η αντιμετώπιση των ιών βασίζεται κατά κύριο λόγο στην πρόληψη.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ιοί μεταδίδονται με το τσίμπημα κουνουπιών, ενώ ο ιός Ζίκα είναι δυνατόν να μεταδοθεί και μέσω σεξουαλικής επαφής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.