Βόρειο Αρκτικό Πέρασμα: Ασφαλέστερη η πλοήγηση στο μέλλον

Βόρειο Αρκτικό Πέρασμα: Ασφαλέστερη η πλοήγηση στο μέλλον

254
Βόρειο Αρκτικό Πέρασμα: Ασφαλέστερη η πλοήγηση στο μέλλον

Η Roscosmos (Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος) και η Rosatom (ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας) ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για την κατασκευή ενός δορυφορικού συστήματος, με στόχο την επιτήρηση των μετεωρολογικών συνθηκών και την κατάσταση των πάγων στο Βόρειο Αρκτικό Πέρασμα.

Το σύστημα θα αποτελείται από δώδεκα μικρούς δορυφόρους και ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, που θα συλλέγουν και θα επεξεργάζονται τις πληροφορίες για τις συνθήκες πλοήγησης των πλοίων.

Επί του παρόντος, η επιτήρηση των συνθηκών στις αρκτικές περιοχές δεν καλύπτει ολόκληρη την έκταση του περάσματος. Επιπλέον, λόγω της χρήσης διαφορετικών μεταξύ τους συστημάτων, οι πληροφορίες συλλέγονται σε διαφορετικές μορφές (αναλόγως του συστήματος), κάτι το οποίο δυσχεραίνει την αξιοποίησή τους.

Το νέο σύστημα θα δώσει λύση και στα δύο αυτά ζητήματα και θα καταστήσει την πλοήγηση των πλοίων στο Βόρειο Αρκτικό Πέρασμα αρκετά ασφαλέστερη.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.