Καθυστερήσεις σε λιμάνια του Ιράκ και της Βραζιλίας λόγω διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων

Καθυστερήσεις σε λιμάνια του Ιράκ και της Βραζιλίας λόγω διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων

116
Καθυστερήσεις σε λιμάνια του Ιράκ και της Βραζιλίας λόγω διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων

Σημαντικά προβλήματα δημιουργήθηκαν στο λιμάνι Umm Qasr του Ιράκ, κοντά στη Βασόρα, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου όταν διαδηλωτές εμπόδισαν την κεντρική είσοδο του λιμένα την Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι το Umm Qasr αποτελεί σημαντικό λιμένα εισαγωγών σιτηρών, ζάχαρης και ελαιόλαδου για το Ιράκ, το οποίο εν πολλοίς βασίζεται στις εισαγωγές για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του πληθυσμού.

Σύμφωνα με ιρακινά ΜΜΕ, η παραγωγικότητα του λιμανιού μειώθηκε στο 20% από τα φυσιολογικά επίπεδα, καθώς διαδηλωτές «μπλόκαραν» την κύρια είσοδό του, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός φορτηγών να μην μπορεί να φορτώσει και να εκφορτώσει εμπορεύματα.

Υπενθυμίζεται ότι 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ 3.600 τραυματίστηκαν, όταν κύμα διαδηλώσεων ξέσπασε πρόσφατα σε πολλές επαρχίες του Ιράκ. Αιτία είναι η υψηλή ανεργία στη χώρα, ενώ και η «διαφθορά» χτυπάει κόκκινο, με πολλούς Ιρακινούς την ίδια ώρα να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά.

Από την άλλη, σημαντικές στρεβλώσεις σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο λιμάνι του Σάντος στη Βραζιλία, μετά από διαδηλώσεις της Ένωσης Λιμενεργατών. Μάλιστα, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, μέλη της Ένωσης εισήλθαν σε τερματικό σταθμό του λιμανιού και διέκοψαν τις εργασίες που πραγματοποιούνταν σε αγκυροβολημένο πλοίο.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και το Σάββατο, με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Βραζιλίας να αυξάνει το επίπεδο ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του λιμένα την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.