Σιτάρι: Η ινδική κυβέρνηση στο πλευρό των εγχώριων παραγωγών

Σιτάρι: Η ινδική κυβέρνηση στο πλευρό των εγχώριων παραγωγών

124
Σιτάρι: Η ινδική κυβέρνηση στο πλευρό των εγχώριων παραγωγών

H Ινδία αύξησε την τιμή του σιταριού της φετινής καλλιεργητικής περιόδου κατά 4,6%, προκειμένου να στηρίξει τους εγχώριους καλλιεργητές. Η αύξηση αυτή, εντούτοις, αποτελεί τη μικρότερη των τελευταίων πέντε ετών, καθώς το Νέο Δελχί επιχειρεί να πουλήσει τις μεγάλες ποσότητες σιταριού οι οποίες έχουν αγοραστεί εντός 2019.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ινδίας, η αύξηση αυτή θα διευρύνει τη διαφορά της τιμής μεταξύ του εγχώρια παραγόμενου σιταριού και του εισαγόμενου, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές από τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα παγκοσμίως να καθίστανται αδύνατες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα της Νότιας Ασίας εξήγαγε την περίοδο 2018/2019 μόλις 226.225 τόνους σιταριού, όταν οι αντίστοιχες εξαγωγές το 2012/2013 άγγιζαν τους 6,5 εκατ. τόνους.

Και το σιτάρι δεν είναι το μόνο γεωργικό προϊόν την τιμή του οποίου η ινδική κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει, καθώς υπάρχει μια συντεταγμένη πολιτική για την παροχή ελάχιστων τιμών στήριξης προς τους εγχώριους καλλιεργητές. Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, η ινδική κυβέρνηση αύξησε τις τιμές στήριξης του κραμβελαίου και του ρεβιθιού στις 4.425 και 4.875 ρουπίες ανά 100 κιλά αντίστοιχα.

Φωτό: Raminder Pal Singh/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.