
To σκηνικό αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών παγκοσμίως φαίνεται να αλλάζει άρδην ελέω της ψηφιοποίησης και των νέων τεχνολογιών, που δημιουργούν νέες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις επιχειρήσεις σε διεθνές επίπεδο.
Αυτά ήταν μόνο ορισμένα από τα ευρήματα που προέκυψαν από την ετήσια έκθεση του World Economic Forum αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα των παγκόσμιων οικονομιών. Να σημειωθεί ότι, για την εκπόνηση της εν λόγω μελέτης, το World Economic Forum χρησιμοποιεί τις συνιστώσες της παγκόσμιας οικονομίας οι οποίες επιδρούν περισσότερο στην οικονομική ανταγωνιστικότητα και σε αυτές περιλαμβάνονται η καινοτομία, η επιχειρηματική κουλτούρα και η ευελιξία. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούνται 98 δείκτες, με κλίμακα αξιολόγησης από το 0 έως το 100, κατηγοριοποιημένοι σε 12 πυλώνες για την ενδελεχή καταγραφή της ανταγωνιστικότητας 141 οικονομιών παγκοσμίως, οι οποίες καλύπτουν το 99% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω, το World Economic Forum κατέληξε στο ότι το μέσο επίπεδο ανταγωνιστικότητας της παγκόσμιας οικονομίας «άγγιξε» το 60,7, ενώ η οικονομία της Σιγκαπούρης αναδείχθηκε η κορυφαία σε όρους ανταγωνιστικότητας με σκορ 84,8/100. Μάλιστα, η σιγκαπουριανή οικονομία βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς πέραν δύο και είναι πρώτη σε θέματα υποδομών, υγείας και εργασίας. Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία του Τύπου, βρίσκεται στην 124η θέση στο δείγμα των 141 οικονομιών παγκοσμίως.
Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η αμερικανική οικονομία, η οποία εκθρονίστηκε από την πρώτη θέση που κατείχε πέρυσι. Το Χονγκ Κονγκ αναρριχήθηκε τέσσερις θέσεις σε σχέση με το 2018 και βρέθηκε στην τρίτη θέση των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου, καθώς κατέλαβε την πρώτη θέση σε τέσσερις πυλώνες οικονομικής δραστηριότητας.
Ανοδικά κινήθηκε και η οικονομία της Ολλανδίας, η οποία ξεπέρασε την αντίστοιχη της Γερμανίας και έγινε η πιο ανταγωνιστική οικονομία της Ευρώπης και η 4η πιο ανταγωνιστική παγκοσμίως. Η Ελβετία υποχώρησε μία θέση, καταλαμβάνοντας την 5η θέση στην κατάταξη με τις ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου, ενώ στους τομείς της δημοσίας υγείας και των δεξιοτήτων καταλαμβάνει την 5η και την 1η θέση αντίστοιχα.
Την 6η και 7η θέση καταλαμβάνουν η ιαπωνική και η γερμανική οικονομία. Η Σουηδία βρίσκεται στην 4η θέση των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών της Ευρώπης και στην 8η παγκοσμίως, ενώ την δεκάδα κλείνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Το «φράγμα» των $4 τρισ. έσπασε πρόσφατα η κεφαλαιοποίηση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Nvidia. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Anadolu, την Τετάρτη 9 Ιουλίου η…
Ένα καταφύγιο για τα πλοία του σκιώδους στόλου και την παράνομη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου αποδεικνύεται το νηολόγιο του Βανουάτου. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα…
Το Glyfada Greek Maritime Golf Event επιστρέφει δυναμικά, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του ως κορυφαία διοργάνωση που ενώνει τη ναυτιλιακή κοινότητα με τον κόσμο…
Την έκδοση ομολόγου στο Euronext Oslo Børs από σήμερα ανακοίνωσε η Contships Logistics Corp. με επικεφαλής τον κ. Νικόλα Πατέρα. Το ομόλογο με επιτόκιο…
Τον τελευταίο καιρό, η ναυτιλία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν νέο και σοβαρό κίνδυνο, την εκδήλωση ανεξέλεγκτων πυρκαγιών σε ηλεκτρικά οχήματα κατά τη θαλάσσια μεταφορά…
O Παναμάς διεγράφη και επίσημα από τη «μαύρη» λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας του Παναμά στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η χώρα…
Από τις 17 Ιουνίου 2025, όλα τα πλοία με μήκος μεγαλύτερο των 24 μ. που εισέρχονται στα ύδατα της Βραζιλίας θα πρέπει να καταφθάνουν…
Την καθοδική τους πορεία συνέχισαν οι ναύλοι των containerships την προηγούμενη εβδομάδα, με τη ναυλαγορά να καταγράφει απώλειες για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ο…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ