Οι δέκα πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου

Οι δέκα πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου

517
Οι δέκα πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου

To σκηνικό αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών παγκοσμίως φαίνεται να αλλάζει άρδην ελέω της ψηφιοποίησης και των νέων τεχνολογιών, που δημιουργούν νέες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις επιχειρήσεις σε διεθνές επίπεδο.

Αυτά ήταν μόνο ορισμένα από τα ευρήματα που προέκυψαν από την ετήσια έκθεση του World Economic Forum αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα των παγκόσμιων οικονομιών. Να σημειωθεί ότι, για την εκπόνηση της εν λόγω μελέτης, το World Economic Forum χρησιμοποιεί τις συνιστώσες της παγκόσμιας οικονομίας οι οποίες επιδρούν περισσότερο στην οικονομική ανταγωνιστικότητα και σε αυτές περιλαμβάνονται η καινοτομία, η επιχειρηματική κουλτούρα και η ευελιξία. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούνται 98 δείκτες, με κλίμακα αξιολόγησης από το 0 έως το 100, κατηγοριοποιημένοι σε 12 πυλώνες για την ενδελεχή καταγραφή της ανταγωνιστικότητας 141 οικονομιών παγκοσμίως, οι οποίες καλύπτουν το 99% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω, το World Economic Forum κατέληξε στο ότι το μέσο επίπεδο ανταγωνιστικότητας της παγκόσμιας οικονομίας «άγγιξε» το 60,7, ενώ η οικονομία της Σιγκαπούρης αναδείχθηκε η κορυφαία σε όρους ανταγωνιστικότητας με σκορ 84,8/100. Μάλιστα, η σιγκαπουριανή οικονομία βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς πέραν δύο και είναι πρώτη σε θέματα υποδομών, υγείας και εργασίας. Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία του Τύπου, βρίσκεται στην 124η θέση στο δείγμα των 141 οικονομιών παγκοσμίως.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η αμερικανική οικονομία, η οποία εκθρονίστηκε από την πρώτη θέση που κατείχε πέρυσι. Το Χονγκ Κονγκ αναρριχήθηκε τέσσερις θέσεις σε σχέση με το 2018 και βρέθηκε στην τρίτη θέση των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου, καθώς κατέλαβε την πρώτη θέση σε τέσσερις πυλώνες οικονομικής δραστηριότητας.

Ανοδικά κινήθηκε και η οικονομία της Ολλανδίας, η οποία ξεπέρασε την αντίστοιχη της Γερμανίας και έγινε η πιο ανταγωνιστική οικονομία της Ευρώπης και η 4η πιο ανταγωνιστική παγκοσμίως. Η Ελβετία υποχώρησε μία θέση, καταλαμβάνοντας την 5η θέση στην κατάταξη με τις ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου, ενώ στους τομείς της δημοσίας υγείας και των δεξιοτήτων καταλαμβάνει την 5η και την 1η θέση αντίστοιχα.

Την 6η και 7η θέση καταλαμβάνουν η ιαπωνική και η γερμανική οικονομία. Η Σουηδία βρίσκεται στην 4η θέση των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών της Ευρώπης και στην 8η παγκοσμίως, ενώ την δεκάδα κλείνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.