Εμφάνιση κρουσμάτων κίτρινου πυρετού στη Νιγηρία

Εμφάνιση κρουσμάτων κίτρινου πυρετού στη Νιγηρία

103
Εμφάνιση κρουσμάτων κίτρινου πυρετού στη Νιγηρία

Τον Ιούλιο του 2019 υπήρξε η πρώτη αναφορά για πιθανό κρούσμα του ιού του κίτρινου πυρετού και μέχρι τις 30 Αυγούστου ο αριθμός κρουσμάτων έφτασε τα 84, με 31% θνητότητα. Οι αναφορές των νέων περιστατικών αφορούν μέχρι στιγμής μόνο την πολιτεία Ebonyi, ωστόσο από τις αρχές του έτους έχουν αναφερθεί περισσότερα από 2.000 ύποπτα περιστατικά και από τις 36 συνολικά πολιτείες της Νιγηρίας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2017, οι αρχές της Νιγηρίας έχουν έρθει αντιμέτωπες με επαναλαμβανόμενες εξάρσεις κίτρινου πυρετού. Παρά τις προσπάθειες για συστηματικό εμβολιασμό του πληθυσμού, που ξεκίνησαν το 2004, το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων παραμένει χαμηλό. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι ενήλικες είναι επιρρεπείς στη νόσο και η ανοσία του συνολικού πληθυσμού βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, το κλίμα και η βλάστηση της χώρας ευνοούν την παρουσία και την ανάπτυξη κουνουπιών του είδους Aedes, μέσω των οποίων γίνεται η μετάδοση του ιού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το επίπεδο επικινδυνότητας για τοπική μετάδοση και ενίσχυση της ασθένειας είναι υψηλό, λόγω της χαμηλής κάλυψης εμβολιασμού και της παρουσίας κουνουπιών Aedes.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.