ΗΒ: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας VS ορυκτά καύσιμα… σημειώσατε 1

ΗΒ: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας VS ορυκτά καύσιμα… σημειώσατε 1

84
ΗΒ: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας VS ορυκτά καύσιμα… σημειώσατε 1

Για πρώτη φορά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο απ’ ότι τα ορυκτά καύσιμα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το γ΄ τρίμηνο του 2019 το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, ανήλθε στο 40%. Μάλιστα πρόκειται για την πρώτη φορά όπου η ηλεκτροπαραγωγή από τα αιολικά πάρκα, τα ηλιακά πάνελ και τα εργοστάσια βιομάζας υπερβαίνει την αντίστοιχη από τα ορυκτά καύσιμα από το 1882, όταν κατασκευάστηκε η πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο ΗΒ.

Όπως αναφέρει η Guardian, η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις του National Grid, σύμφωνα με τις οποίες το 2019 θα ήταν το πρώτο έτος όπου η ηλεκτροπαραγωγή από πηγές μηδενικών εκπομπών θα υπερέβαινε την αντίστοιχη από άνθρακα και φυσικό αέριο.

Σημειώνεται ότι πριν δέκα χρόνια τα 4/5 της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχονταν από τα ορυκτά καύσιμα ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των  σταθμών ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα ενόψει και της απαγόρευσης της λειτουργίας του από το 2025.

Αναφορικά με τα επιμέρους στοιχεία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Ην. Βασίλειο, η αιολική ενέργεια κατέχει τα ηνία σε ποσοστό 20% επί του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας, η βιομάζα αντίστοιχα το 12% και η ηλιακή ενέργεια το 6%.

Τέλος ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Kwasi Kwarteng, επεσήμανε, με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ότι αποτελεί ένα ακόμα επίτευγμα προς τον τερματισμό της ραγδαίας  κλιματικής αλλαγής με ορίζοντα το 2050.