ΗΒ: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας VS ορυκτά καύσιμα… σημειώσατε 1

ΗΒ: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας VS ορυκτά καύσιμα… σημειώσατε 1

95
ΗΒ: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας VS ορυκτά καύσιμα… σημειώσατε 1

Για πρώτη φορά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο απ’ ότι τα ορυκτά καύσιμα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το γ΄ τρίμηνο του 2019 το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, ανήλθε στο 40%. Μάλιστα πρόκειται για την πρώτη φορά όπου η ηλεκτροπαραγωγή από τα αιολικά πάρκα, τα ηλιακά πάνελ και τα εργοστάσια βιομάζας υπερβαίνει την αντίστοιχη από τα ορυκτά καύσιμα από το 1882, όταν κατασκευάστηκε η πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο ΗΒ.

Όπως αναφέρει η Guardian, η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις του National Grid, σύμφωνα με τις οποίες το 2019 θα ήταν το πρώτο έτος όπου η ηλεκτροπαραγωγή από πηγές μηδενικών εκπομπών θα υπερέβαινε την αντίστοιχη από άνθρακα και φυσικό αέριο.

Σημειώνεται ότι πριν δέκα χρόνια τα 4/5 της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχονταν από τα ορυκτά καύσιμα ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των  σταθμών ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα ενόψει και της απαγόρευσης της λειτουργίας του από το 2025.

Αναφορικά με τα επιμέρους στοιχεία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Ην. Βασίλειο, η αιολική ενέργεια κατέχει τα ηνία σε ποσοστό 20% επί του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας, η βιομάζα αντίστοιχα το 12% και η ηλιακή ενέργεια το 6%.

Τέλος ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Kwasi Kwarteng, επεσήμανε, με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ότι αποτελεί ένα ακόμα επίτευγμα προς τον τερματισμό της ραγδαίας  κλιματικής αλλαγής με ορίζοντα το 2050.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.