Γουινέα: Στα σκαριά οι εξαγωγές μεταλλευμάτων μέσω της Λιβερίας

Γουινέα: Στα σκαριά οι εξαγωγές μεταλλευμάτων μέσω της Λιβερίας

83
Γουινέα: Στα σκαριά οι εξαγωγές μεταλλευμάτων μέσω της Λιβερίας

Γουινέα και Λιβερία υπέγραψαν συμφωνία την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία ένας σημαντικός αριθμός ορυχείων της πρώτης, συμπεριλαμβανομένου και του γιγαντιαίου Nimba iron ore project, θα μπορούν εφεξής να εξάγουν μέσω της δεύτερης.

Η νέα αυτή συμφωνία ουσιαστικά αποτελεί μια νίκη για την HPX του Καναδοαμερικανού επενδυτή Robert Friedland, η οποία τον περασμένο μήνα εξαγόρασε το στρατηγικής σημασίας πεδίο εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος της Γουινέας, Nimba.

Aπό την πλευρά του ο υπουργός Εξορύξεων της Γουινέας, Abdoulaye Magassouba, σημείωσε στο Reuters ότι πολλά μεταλλευτικά projects στη χώρα του βρίσκονται στα σύνορα με τη Λιβερία και δεν μπορούν να είναι κερδοφόρα εάν εξάγουν μεταλλεύματα από τις ακτές της Γουινέας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εν λόγω συμφωνία εξαγωγής μέσω της Λιβερίας θα ισχύει για τους πρώτους 5 εκατ. τόνους που παράγονται στα πεδία εξόρυξης της Γουινέας. Παράλληλα η κυβέρνηση της χώρας θα αξιολογήσει τη δυνατότητα αποστολής εμπορευμάτων μέσω ενός υπό κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου μήκους 650 χλμ., το οποίο οδηγεί στις ακτές της Γουινέας.

Παρά τη συμφωνία, τα πεδία εξόρυξης Nimba και Zogota θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία με την ArcelorMittal, η οποία αποτελεί τον μοναδικό διαχειριστή σιδηροδρόμων στη Λιβερία, προκειμένου να χρησιμοποιούν τις υποδομές της.

Φωτό: Fortescue Metals Group LTD/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.