Ναυπηγική συμφωνία-δούρειος ίππος για την Ινδία;

Ναυπηγική συμφωνία-δούρειος ίππος για την Ινδία;

235
Ναυπηγική συμφωνία-δούρειος ίππος για την Ινδία;

H Ινδία προχώρησε πρόσφατα στη σύναψη συμφωνίας αξίας $2,3 δις με τουρκικό ναυπηγείο για τη ναυπήγηση πλοίων υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, αυξάνονται οι φωνές ανησυχίας που κάνουν λόγο για σύνδεση του τουρκικού αυτού ναυπηγείου με το Πακιστάν. Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Ιούνιο, το ναυπηγείο TAIS κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή πέντε fleet support πλοίων (FSV), χωρητικότητας 45.000 τόνων έκαστο, στις εγκαταστάσεις της ινδικής Hindustan Shipyard Limited (HSL).

Σημειώνεται ότι τα τουρκικά ναυπηγεία αποτελούν σημαντικό προμηθευτή πολεμικών πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν και για τον λόγο αυτόν ενισχύονται οι φόβοι από ινδικής πλευράς για τη «διείσδυση» μηχανικών και εργατών στο στρατηγικής σημασίας ινδικό ναυπηγείο. Η HSL βρίσκεται κοντά στο Ship Building Centre, όπου κατασκευάζονται πυρηνικά υποβρύχια.

Τουρκία και Πακιστάν είναι στενοί σύμμαχοι και, πέραν των τεσσάρων κορβετών, η Τουρκία έχει σχεδιάσει ένα FSV πλοίο για λογαριασμό του Πακιστάν, ενώ έχει υπογραφεί συμφωνία για την πώληση 30 ελικοπτέρων τύπου T129, τα οποία η Άγκυρα έχει αναπτύξει με την ιταλική Finmeccanica.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως, παρά το γεγονός ότι το τουρκικό ναυπηγείο κέρδισε τον διαγωνισμό τον Ιούνιο, εντούτοις δεν έχει υπογραφεί επισήμως κάποιο συμβόλαιο με την HSL, καθώς το θέμα συζητείται στα ανώτερα κλιμάκια του αρμόδιου υπουργείου.

Φωτό: Hindustan Shipyard Limited

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.