Επίθεση στο Δ/Ξ Sabiti: Οι πρώτες αντιδράσεις στις διεθνείς αγορές

Επίθεση στο Δ/Ξ Sabiti: Οι πρώτες αντιδράσεις στις διεθνείς αγορές

1024
Επίθεση στο Δ/Ξ Sabiti: Οι πρώτες αντιδράσεις στις διεθνείς αγορές

Αναταράξεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου προκαλεί η επίθεση στο δεξαμενόπλοιο της κρατικής ιρανικής εταιρείας πετρελαίου το πρωί της Παρασκευής.

Το πλοίο Sabiti που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ μετέφερε 1 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου δέχθηκε επιθέσεις από δύο πυραύλους μεταξύ 5.00’ και 5.20’ το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ενώ οι ιρανικές αρχές ανέφεραν αρχικά ότι οι πύραυλοι προήλθαν από τη Σαουδική Αραβία, στη συνέχεια ανακάλεσαν αυτή την πληροφορία.

Οι τιμές του πετρελαίου αμέσως ανέβηκαν κατά 2,6% πάνω από τα $60/βαρέλι για να περιοριστούν στη συνέχεια σε άνοδο γύρω στο 1-1,5%, καθώς οι αγορές επηρεάζονται περισσότερο από τις ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση λόγω της σινοαμερικανικής έντασης. Το Brent κινείται στα επίπεδα των $59,90/βαρέλι για συμβόλαια Δεκεμβρίου και το αμερικανικό αργό στα $54,35/βαρέλι για συμβόλαια Νοεμβρίου (ώρα 15.30’).

Οι τιμές του Brent βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμα και πριν τις 14 Σεπτεμβρίου, όταν σημειώθηκαν οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Saudi Aramco, όταν η παραγωγή του μαύρου χρυσού σε παγκόσμια κλίμακα περιορίστηκε κατά 5%, τη χειρότερη ξαφνική διαταραχή στην ιστορία.

Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι σε συνέντευξη του Σαουδάραβα Πρίγκιπα Mohammed Bin Salman στο αμερικανικό δίκτυο CBS τον προηγούμενο μήνα προειδοποίησε ότι μία σύρραξη μεταξύ της χώρας του και του γειτονικού Ιράν θα προκαλούσε την «κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας» και επομένως θα πρέπει να αποφευχθεί.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

 

Φωτό αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.