NYK: Ένα βήμα πιο κοντά στην αυτόνομη ναυτιλία

NYK: Ένα βήμα πιο κοντά στην αυτόνομη ναυτιλία

308
NYK: Ένα βήμα πιο κοντά στην αυτόνομη ναυτιλία

Η ΝΥΚ πραγματοποίησε την πρώτη παγκοσμίως δοκιμή αυτόνομων πλοίων (MASS), σύμφωνα με τις ενδιάμεσες κατευθυντήριες γραμμές του ΙΜΟ για τις δοκιμές ΜΑSS, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να καθιερώσει τα επανδρωμένα αυτόνομα πλοία ώστε να πετύχει ασφαλέστερες λειτουργίες και να μειώσει τον φόρτο εργασίας των πληρωμάτων.

Το Iris Leader, ένα πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων και φορτηγών (PCTC) χωρητικότητας 70,826 tons, πλοηγήθηκε κατά τη διάρκεια μέρας και νύχτας χρησιμοποιώντας το σύστημα πλοήγησης Sherpa System for Real ship (SSR), από το Xinsha της Κίνας στο λιμάνι της Nagoya στην Ιαπωνία, και από τη Nagoya στο λιμάνι της Yokohama. Το πλήρωμα εκτέλεσε τυπικά καθήκοντα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, στα οποία συμπεριελήφθη και η πλοήγηση στην παράκτια περιοχή της Ιαπωνίας.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, παρακολουθήθηκε η απόδοση του συστήματος SSR σε πραγματικές συνθήκες ταξιδίου. Το σύστημα συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες συσκευές πλοήγησης, υπολόγισε τον κίνδυνο σύγκρουσης καθώς και τις βέλτιστες διαδρομές και ταχύτητες πλεύσης για μεγαλύτερη ασφάλεια και οικονομία, και πραγματοποίησε την αυτόματη πλοήγηση του πλοίου.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα και την εμπειρία που αποκτήθηκαν από την εν λόγω δοκιμή και που δεν θα μπορούσαν να αποκτηθούν μέσω προσομοιώσεων στην στεριά, η ΝΥΚ κατάφερε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος SSR και να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο βήμα προς την επίτευξη του στόχου της για επανδρωμένα αυτόνομα πλοία.

Φωτό: Andrew Becks/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.