Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο ανοίγει τις πύλες του

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο ανοίγει τις πύλες του

2756
Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο ανοίγει τις πύλες του

Το mega-αεροδρόμιο Daxing στο Πεκίνο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 70ή επέτειο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (1η Οκτωβρίου).

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια του μεγαλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο, με την κωδική ονομασία PKX. Το πρώτο αεροπλάνο που απογειώθηκε από το νέο αεροδρόμιο ήταν ένα Airbus A380 της China Southern Airlines με προορισμό το Γκουανγκζού.

Προς το παρόν, το αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί μόνο πτήσεις εσωτερικού, όμως έως την άνοιξη του 2020 θα καλύπτει 112 προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Η κατασκευή του αεροδρομίου στοίχισε σχεδόν $11,5 δις και από το 2014, οπότε και ξεκίνησαν οι εργασίες, απασχολήθηκαν πάνω από 40.000 εργαζόμενοι. Τα κινεζικά μέσα το αποκαλούν «αστερία», λόγω της μορφής του, που αποτελείται από πέντε μεγάλους χώρους συνάθροισης που συνδέονται σε έναν κύριο χώρο, ενώ στόχος των σχεδιαστών ήταν να μειωθούν οι αποστάσεις που οι επιβάτες αναγκάζονται να διανύσουν πεζή προκειμένου να φτάσουν στις πύλες τους – ένα σημαντικό πρόβλημα σε πολλά αεροδρόμια.

Έως το 2025 το Daxing θα εξυπηρετεί 72 εκατ. επιβάτες και 2 εκατ. τόνους εμπορεύματα σε ετήσια βάση, κάτι που θα αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για έναν μεμονωμένο τερματικό σταθμό, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, με στόχο σταδιακά να φτάσει τους 100 εκατ. επιβάτες και τους 4 εκατ. τόνους εμπορεύματα. Το Daxing θα αποσυμφορήσει το υφιστάμενο αεροδρόμιο του Πεκίνου, το οποίο το 2018 εξυπηρέτησε πάνω από 100 εκατ. επιβάτες από τους τρεις τερματικούς σταθμούς του.

Η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη αγορά αερομεταφορών μέχρι το 2022.

Φωτό: Wu Hong/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.