Σαουδική Αραβία: Γαλάζια ανάπτυξη… με σολομό!

Σαουδική Αραβία: Γαλάζια ανάπτυξη… με σολομό!

125
Σαουδική Αραβία: Γαλάζια ανάπτυξη… με σολομό!

Ο Σαουδαραβικός Θρόνος, που επί χρόνια στηρίζεται οικονομικά στον μαύρο χρυσό, φαίνεται πως εξετάζει και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες προκειμένου να διαφοροποιήσει την οικονομία της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Vikings Label FZC, εταιρεία της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο είναι στα χέρια Νορβηγών, σχεδιάζει να εγκαταστήσει το πρώτο ιχθυοτροφείο σολομού στη Σαουδική Αραβία, εξέλιξη που μόνο ασυγκίνητο δεν αφήνει το Ριάντ. Η νέα εγκατάσταση θα κοστίσει $90 εκατ., με τη νορβηγικών συμφερόντων εταιρεία να αναζητά πρόσθετα κεφάλαια ύψους $25 εκατ., όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο CEO της Vikings Label FZC, Lukas Havn.

Εταιρείες όπως η Vikings Label FZC καλοβλέπουν την προοπτική της Σαουδικής Αραβίας, στην οποία οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν και προωθείται ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με τους αξιωματούχους του Θρόνου να ευελπιστούν ότι θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας. Άλλωστε, στα πλάνα της Vikings Label FZC είναι η προμήθεια έως και 5.000 τόνων σολομού ετησίως στους Σαουδάραβες καταναλωτές έως το 2023.

Τα δύο μέρη ευελπιστούν ότι η κατασκευή των πρώτων εγκαταστάσεων στα βόρεια της πόλης-λιμανιού Τζέντα θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2020. Όπως διευκρίνισε ο κ. Havn, στόχος της Vikings Label FZC είναι η διαρκής ανάπτυξη του ιχθυοτροφείου, με την ευχή όλων η παραγωγή να ανέλθει στους 10.000 τόνους σολομού σε ετήσια βάση και οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες να ξεκινήσουν σύντομα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.