Στον «αέρα» ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία ποτάσας

Στον «αέρα» ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία ποτάσας

227
Στον «αέρα» ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία ποτάσας

 

Ένα αρκετά φιλόδοξο project για την κατασκευή ενός γιγαντιαίου ορυχείου ποτάσας στο Βόρειο Γιορκσάιρ κρέμεται από μια κλωστή, καθώς η εταιρεία που διαχειρίζεται την υλοποίηση του έργου μοιάζει ανήμπορη να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που απαιτούνται.

Ειδικότερα, η Sirius Minerals ακύρωσε την έκδοση ομολόγου, από το οποίο θα συγκέντρωνε κεφάλαια ύψους $500 εκατ., επικαλούμενη στρεβλώσεις της αγοράς, όπως είναι το Brexit και η έλλειψη κυβερνητικής υποστήριξης. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της ανάπτυξης του ορυχείου ανέρχεται στα $3,8 δις.

Το συγκεκριμένο project, το οποίο η Sirius Minerals ευελπιστεί ότι θα εγκαινιάσει το 2021, αναμένεται (εφόσον υλοποιηθεί) να αποτελέσει το μεγαλύτερο ορυχείο πολυαλίτη, ενός φυσικού λιπάσματος που χρησιμοποιείται στη γεωργία.

Στα πλάνα της βρετανικής εταιρείας περιλαμβάνεται μια σήραγγα 37 χλμ. για τη μεταφορά μεταλλευμάτων από το ορυχείο προς ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κοντά στο πάλαι ποτέ χαλυβουργείο Redcar.

Τις ευθείες βολές της Sirius Minerals προς τη βρετανική κυβέρνηση δεν άφησε ασχολίαστες ο εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «όταν εξετάζουμε το αίτημα χρηματοδότησης, αξιολογούμε εάν η δυναμική του έργου έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των φορολογουμένων».

Να αναφερθεί τέλος ότι, μετά την εξέλιξη αυτή, η τιμή της μετοχής της βρετανικής εταιρείας μειώθηκε κατά 50%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.