Μειωμένη αγροτική παραγωγή για την Αυστραλία

Μειωμένη αγροτική παραγωγή για την Αυστραλία

117
Μειωμένη αγροτική παραγωγή για την Αυστραλία

Η παρατεταμένη ξηρασία και η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την αγροτική παραγωγή της Αυστραλίας, ωθώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Έκθεση του αυστραλιανού Επιμελητηρίου Αγροτικής Οικονομίας (ABARES) κάνει λόγο για την μικρότερη συγκομιδή για τη χειμερινή περίοδο του νοτίου ημισφαιρίου εδώ και μία δεκαετία. Τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης της Αυστραλίας αναφέρουν πτώση κατά 5% στην παραγωγή, ενώ σε όρους χρήματος η πτώση αναμένεται να φτάσει το 12%, συμπαρασύροντας τις εξαγωγές αγροτικών στα 44 δις δολαρίων Αυστραλίας (30,1 δις δολάρια ΗΠΑ). Στόχος της Εθνικής Ομοσπονδίας Αγροτών είναι να ανέλθoυν τα έσοδα της αγροτικής βιομηχανίας ως το 2030 στα 100 δις δολάρια Αυστραλίας (68,4 δις δολάρια ΗΠΑ).

Στο μεταξύ, η σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη δημιούργησε σωρεία ευκαιριών για τους Αυστραλούς αγρότες, αλλά παράλληλα, οδήγησε σε ύφεση την αυστραλιανή οικονομία λόγω της σημαντικής μείωσης των εξαγωγών σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Καθώς η Κίνα αναζητά νέες αγορές για οπωροκηπευτικά και ξηρούς καρπούς, οι αυστραλιανές εξαγωγές αμυγδάλων προς την Κίνα υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι. Αλλά και ο κλάδος ζώντων ζώων παρουσίασε θετική εικόνα εξαιτίας και της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, με το ABARES να σημειώνει για «χωρίς προηγούμενο» αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Η ξηρασία που χειμάζει την Αυστραλία έριξε τις εξαγωγές σιτηρών κατά 15%, όπου παρά τα θετικά στοιχεία για την παραγωγή από τη Δυτική Βικτόρια, το ABARES αναμένει τη χαμηλότερη χειμερινή παραγωγή των τελευταίων δέκα ετών. Οι ιστορικά χαμηλές βροχοπτώσεις υποδεικνύουν χαμηλότερες συγκομιδές για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.