Οι πετρελαϊκές εταιρείες στη δυσμένεια των επενδυτικών fund

Οι πετρελαϊκές εταιρείες στη δυσμένεια των επενδυτικών fund

77
Οι πετρελαϊκές εταιρείες στη δυσμένεια των επενδυτικών fund

Ένα συνταξιοδοτικό και επενδυτικό ταμείο της Δανίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πωλήσει τις μετοχές που κατέχει, όσων πετρελαϊκών εταιρειών δεν είναι συμβατές με τους στόχους του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Πρόκειται για το ταμείο ΜP, των δημοσίων υπαλλήλων της Δανίας που είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών και μεταπανεπιστημιακών τίτλων, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια $20 δις (€20 εκατ).

Η αποεπένδυση του ταμείου αναμένεται να φτάσει τα $100 εκατ. ή το 0,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου, πωλώντας μετοχές – μεταξύ άλλων – των ExxonMobil, BP, Chevron, PetroChina, Rosneft και Royal Dutch Shell.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επενδύσεων του ΜΡ δήλωσε στην Deutsche Welle ότι «διαπιστώσαμε ότι καμιά από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν διαθέτει κάποιο μοντέλο συμβατό με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και πλέον τις θέτουμε στην μαύρη λίστα μας – αυτή των εταιρειών που δεν επιθυμούμε να κατέχουμε».

Πολλά επενδυτικά ταμεία ανά τον κόσμο αναθεωρούν τις επενδύσεις τους σε εταιρείες ενέργειας καθώς ο πλανήτης παλεύει να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2 βαθμούς, όπως ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.