Στη μάχη μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και διεθνείς λιμένες 

Στη μάχη μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και διεθνείς λιμένες 

95
Στη μάχη μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και διεθνείς λιμένες 

Το πρώτο συνέδριο World Ports Climate Action Programme (WPCAP) θα διεξαχθεί στο Ρότερνταμ τον ερχόμενο Μάιο. Έντεκα ευρωπαϊκά και αμερικανικά λιμάνια έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, σε ένα πρόγραμμα μείωσης των εκπομπών CO2 από την ναυτιλιακή και λιμενική βιομηχανία.

Αμβέρσα, Αμβούργο, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Γκέτεμποργκ, Ρότερνταμ, Χάβρη, Λος Άντζελες, Λονγκ Μπιτς, Βανκούβερ και Νέα Υόρκη συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα WPCAP, το οποίο ξεκίνησε ως θεσμός τον Σεπτέμβριο του 2018.

Στο συνέδριο του Μαΐου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα όσων έχουν επιτευχθεί από τις επιμέρους λιμενικές αρχές, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τις ναυτιλιακές κοινότητες.

Τα working groups του WPCAP τα οποία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και συνεργασία των λιμανιών εξετάζουν θέματα όπως η δυνατότητα οι φορτοεκφόρτωσεις των πλοίων να είναι περιβαλλοντικά ουδέτερες, η υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων και το αποτύπωμα των λιμένων στις πόλεις που τους φιλοξενούν. Μέσω της συνεργασίας των λιμενικών αρχών και της εμπειρίας που μοιράζεται μεταξύ τους, το πρόγραμμα WPCAP προσδοκά να επιτυγχάνονται μεγαλύτερα αποτελέσματα από ότι αν το κάθε λιμάνι δρούσε αυτόνομα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.