Οι μεγάλοι της ναυτιλίας συσκέπτονται για το μέλλον της

Οι μεγάλοι της ναυτιλίας συσκέπτονται για το μέλλον της

1044
Οι μεγάλοι της ναυτιλίας συσκέπτονται για το μέλλον της

Το Round Table των BIMCO, ICS, INTERCARGΟ και INTERTANKO συνεδρίασε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την ναυτιλιακή βιομηχανία.

Στην κορυφή της ατζέντας ήταν οι προετοιμασίες για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανονισμών του ΙΜΟ από τον προσεχή Ιανουάριο. Με λιγότερο από τέσσερις μήνες να απομένουν για την εφαρμογή του sulphur cap, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στους κόλπους της ναυτιλιακής κοινότητας αναφορικά με την επαρκή προσφορά, την συμβατότητα και την ασφάλεια των συμμορφούμενων καυσίμων, σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση.

O κ. Δημήτρης Φαφαλιός, πρόεδρος της INTERCARGO, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «ως βιομηχανία έχουμε εργαστεί σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι την 1η Ιανουαρίου 2020, ωστόσο είμαστε ανήσυχοι για την ασφάλεια και την διαθεσιμότητα των καυσίμων». Παράλληλα ο κ. Φαφαλιός τόνισε ότι βασίζεται σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (διυλιστήρια, ναυλωτές) προκειμένου αυτά να διασφαλίσουν ότι όλοι θα επωφεληθούν από τα μακροχρόνια για την υγεία οφέλη από τη μετάβαση αυτή.

Παράλληλα στη συνεδρίαση επανελήφθη η υποστήριξη της ναυτιλίας στη στρατηγική του ΙΜΟ για την μείωση των εκπομπών GHG έως το 2050. Οι ηγέτες του Round Table κατέληξαν στο ότι θα βρεθεί μία κοινή λύση παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μία που να καλύπτει τις ανάγκες όλων των μερών.

Ο κ. Φαφαλιός συνοπτικά τόνισε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου για την μείωση των αέριων εκπομπών από τα πλοία, ωστόσο αναγνώρισε ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να επιτευχθεί ο στόχος του 2050.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.