Τζέφρι Πάιατ: πιο αισιόδοξος από ποτέ για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

    129
    Τζέφρι Πάιατ: πιο αισιόδοξος από ποτέ για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

    Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Τζέφρι Πάιατ και ο Πρόεδρος του Ελληνικοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Νίκος Μπακατσέλος με αφορμή την μεγάλη παρουσία αμερικανικών εταιρειών στην 84η  ΔΕΘ.

    Αρχικά ο πρέσβης κ. Πάιατ έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα με αφορμή τον πολυσυζητημένο χάρτη του Ερντογάν, υπογραμμίζοντας την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ. Ο ίδιος εν συνεχεία εξέφρασε την αισιοδοξία για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας αλλά και για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας. «Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, των start-ups και των μεταφορών», ήταν τα λόγια του Αμερικανού πρέσβη. Υπό αυτό το πρίσμα, ειδική αναφορά έκανε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στη νέα επίσκεψη στη χώρα μας του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Δίνοντας μια πρόγευση, ο κ. Πάιατ είπε πως ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ θα μιλήσει για ευκαιρίες σε αυτή την ψηφιακή εποχή, «της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ και έχει τόσα να προσφέρει η Ελλάδα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στο να στηρίξουν την Ελλάδα να ανακάμψει οικονομικά», δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τον σημαίνοντα ρόλο της μεταλαμπάδευσης της αμερικανικής εμπειρίας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω της παρουσίας της χώρας του στη ΔΕΘ ενώ αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, της οποίας οι ΗΠΑ παραμένουν αρωγός. Τέλος ο κ. Πάιατ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η έντονη αμερικανική παρουσία στη 84η ΔΕΘ σκιαγραφεί τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα ως παράθυρο των ΗΠΑ προς τα Βαλκάνια.

    «Το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο διαχρονικά δίνει μεγάλη έμφαση σε ενέργειες, οι οποίες διέπονται από εξωστρέφεια και προώθηση των συμφερόντων της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο παγκόσμιο οικονομικό οικοσύστημα», ανέφερε αρχικά ο κ. Ν. Μπακατσέλος. Κατά τον Πρόεδρο του Ελληνικοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου η περσινή παρουσία του Επιμελητηρίου στη ΔΕΘ δημιούργησε δύο σημαντικά μηνύματα, πάνω στα οποία η χώρα μπορεί να χτίσει το οικονομικό της μέλλον. Συγκεκριμένα υπήρξε μια ξεκάθαρη διατύπωση για το πως η ΔΕΘ μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα πραγματικά διεθνές γεγονός για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα ενώ η συμμετοχή εταιρειών-κολοσσών δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και τη διάθεσή τους για επενδύσεις και συνέργειες. «Στη φετινή μας παρουσία στη ΔΕΘ θα αναδειχθούν θέματα όπως η ρομποτική, τα big data και η καινοτομία», τόνισε τέλος ο κ. Μπακατσέλος.

    Η ΔΕΘ αποτελεί εμπορικό παράθυρο της χώρας, το οποίο μπαίνει σε μια ψηφιακή εποχή τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας περνά μέσα από την ψηφιοποίηση ενώ αναφερόμενος στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας σχολίασε ότι «πρόκειται για το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Τέλος ο κ. Γ. Ζαριφόπουλος επεσήμανε ότι η ΔΕΘ αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας να αναδείξουν το όραμά τους αλλά και να κάνουν στροφή προς την εξωστρέφεια μέσω διεθνών συνεργιών.

    Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.