Αρμάτα 2019: οι Σπέτσες γιορτάζουν

Αρμάτα 2019: οι Σπέτσες γιορτάζουν

3767
Αρμάτα 2019: οι Σπέτσες γιορτάζουν

Όπως κάθε χρόνο το δεύτερο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, έτσι και φέτος λαμβάνει χώρα η περίφημα Αρμάτα, το παραδοσιακό φεστιβάλ που διοργανώνεται στις Σπέτσες και συγκεντρώνει πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Mία σύντομη ιστορική αναδρομή

Είναι γνωστό ότι το νησί των Σπετσών έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση και την επακόλουθη σύσταση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Όταν το 1821 ξέσπασε η επανάσταση, οι Σπετσιώτες ήταν οι πρώτοι που σήκωσαν τη σημαία της Επανάστασης στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας τη νύχτα της 8ης Σεπτεμβρίου έχει καταγραφεί ως ένα από σημαντικότερα γεγονότα της Επανάστασης του 1821. Ο τουρκικός στόλος σε μια ύστατη προσπάθεια να ανεφοδιάσει το Ναύπλιο έπλευσε προς τον Αργολικό Κόλπο με σχέδιο να επιτεθεί πρώτα εναντίον των Σπετσών και  ύστερα κατά της Ύδρας. Ο Κοσμάς Μπαρμπάτσης με μία ηρωική κίνηση πήδηξε στη πρύμνη του πυρπολικού με στόχο την ανάφλεξη της τουρκικής ναυαρχίδας. Η ναυαρχίδα αναφλέγεται και καταποντίζεται και ο τουρκικός στόλος αρχίζει να υποχωρεί.

Στιγμιότυπα από την Αρμάτα 2018

Οι φετινές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και θα ολοκληρωθούν στις 8 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνουν χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, μουσικά αφιερώματα, παρουσιάσεις βιβλίων,παραδοσιακούς χορούς και φυσικά ιστορικές αναπαραστάσεις και κανονιοβολισμούς. Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, τα δρώμενα κορυφώνονται με την αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας στο ιστορικό λιμάνι των Σπετσών με τη συνοδεία εντυπωσιακών πυροτεχνημάτων στην πλατεία του Ποσειδωνίου.

727A7814

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.