Ιστιοπλοϊκές μάχες στο νησί της Άνδρου

Ιστιοπλοϊκές μάχες στο νησί της Άνδρου

183
Ιστιοπλοϊκές μάχες στο νησί της Άνδρου

Με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 30 ιστιοπλοϊκών σκάφών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ο 52ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής» άνοιξε πανιά σήμερα στις 14:00  στη θαλάσσια περιοχή της Βουλιαγμένης με προορισμό το νησί της Άνδρου. Ο αγώνας διοργανώνεται από τον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου (ΝΟΑ) και τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος (ΝΟΕ), που αποτελούν δύο από τους ιστορικότερους ομίλους της χώρας με μεγάλη παράδοση στον ναυταθλητισμό.

Οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούν κατά τη διάρκεια των ιστιοδρομιών και η αίγλη που περιβάλει τον αγώνα, αποτελούν προκλήσεις για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας και, έτσι, και αυτή τη χρονιά, στο στόλο της διοργάνωσης θα βρεθούν πρωταθλητές που έχουν πρωταγωνιστήσει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα αλλά και λάτρεις της ιστιοπλοΐας και της θάλασσας, με τη δικιά τους ιστορία στον χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας. «Τα 30 σκάφη που συμμετέχουν φέτος δείχνουν το μεγάλο αγωνιστικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τη διοργάνωση και τα βλέμματα έχουν ήδη αρχίσει να στρέφονται προς την Άνδρο.

Η πρώτη διαδρομή του αγώνα είναι απόστασης 72 ναυτικών μιλίων και τα σκάφη θα τερματίσουν στη Χώρα της Άνδρου. Στις 31 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί η παράκτια ιστιοδρομία «EurobankPrivateBankLuxembourg»Cup (10 ν.μ.), την οποία οι επισκέπτες  και οι κάτοικοι του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από την πλατεία όπου βρίσκεται το άγαλμα του Αφανούς Ναύτου και από τις ακτές του νησιού. Η τελευταία διαδρομή της διοργάνωσης είναι επίσης παράκτια (έως 30 ν.μ.) και θα διεξαχθεί την 1η Σεπτεμβρίου. Η «αυλαία» του αγώνα θα «πέσει» στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, στις 2 Σεπτεμβρίου με την απονομή επάθλων.

Μία σύντομη ιστορική ματιά

Ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου αποτελεί τη δεύτερη μακροβιότερη διοργάνωση της χώρας σε ότι αφορά την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης. Με πρωτεργάτη τον Ιωάννη Β. Γουλανδρή, το 1967 διεξήχθη ο πρώτος επίσημος αγώνας και από τότε μέχρι σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους των ιστιοπλόων, τόσο για τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια των ιστιοδρομιών, όσο και για τη φιλοξενία που απολαμβάνουν στο κυκλαδίτικο νησί, το οποίο φημίζεται για τη ναυτοσύνη και τη φιλοξενία των κατοίκων του. Παράλληλα με τις ιστιοπλοϊκές κούρσες θα πραγματοποιηθούν και πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο να προβάλλουν την πλούσια κληρονομιά της Άνδρου.

Χρυσός Χορηγός είναι η Eurobank Private Bank Luxembourg και αργυρός χορηγός είναι η Moët & Chandon. Χορηγοί της διοργάνωσης αποτελούν επίσης οι εταιρίες Polembros Shipping και New Shipping Limited, ενώ τη διοργάνωση υποστηρίζουν οι εταιρίες PATSEAS, Amalia Hotels, Sebago, St George Lycabettus, Kokkoris Optics – Bolle, Explore Andros, Kyvernitis Travel, Bake Hellas, Mavriki & Co και Mont Blanc. Ο 52ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας της Άνδρου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου της Άνδρου και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Το πλήρες πρόγραμμα του «52ου Διεθνή Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου»

28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 

18:30 Συγκέντρωση Κυβερνητών και Δεξίωση Υποδοχής (Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, Πειραιάς)

29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 

14:00 Αγώνας offshore Βουλιαγμένη-Άνδρος

20:00 Cocktail Party Υποδοχής από την Eurobank Private Bank Luxembourg, Χρυσό Χορηγό της διοργάνωσης (Κατόπιν Πρόσκλησης – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος)

30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

11:00 Ιδιωτική  ξενάγηση στην έκθεση «Απεικονισμός& Παραστατικότητα» του Dico Byzantios (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος)

14:00 Brunch (Ναυτικός Όμιλος Άνδρου)

21:00 BBQ Party (Μπαξές Αδαμάντιου και Σπύρου Πολέμη)

31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

11:00 “EurobankPrivateBankLuxembourg” Cup Ιστιοδρομίες Άνδρου

19:00 Απονομή Επάθλων (Πλατεία Αφανούς Ναύτη, Άνδρος)

21:00 Champagne party by Moet &Chandon (ΝαυτικόςΌμιλοςΆνδρου)

01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

11:00 Παράκτια Διαδρομή – Επιστροφή

 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

20:00 Απονομή Επάθλων του αγώνα

«ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ 2019» & Champagne Party (Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, Πειραιάς)

1

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.