Θετικά τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία

Θετικά τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία

145
Θετικά τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία

Σταθερά και σημαντικά τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ήδη από την αρχή του 2019, εν μέσω θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων και ειδήσεων. Η ελληνική οικονομία φαίνεται να έχει μπει οριστικά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αφήνει οριστικά πίσω της την ύφεση.

O προϋπολογισμός της χώρας εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,779 δισ. ευρώ το πρώτο 7μηνο του χρόνου, έναντι του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 803 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 926 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην «εκτίναξη» των καθαρών εσόδων στο 7μηνο, τα οποία ανήλθαν σε 28,6 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 2,15 δισ. ή 8,1% έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τέλος, σε φάση ανόδου φαίνεται να έχουν μπει και οι ελληνικές μετοχές, που οδεύουν προς την καλύτερη χρονιά τους εδώ και δύο δεκαετίες. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο σχεδόν 35% από τα τέλη του 2018 , παρά τη σημαντική πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων.  Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal της προηγούμενης εβδομάδας, οι επενδυτές που προεξοφλούσαν ήδη από την αρχή του έτους την αλλαγή της κυβέρνησης, αισιοδοξούν τώρα ότι η κυβέρνηση θα κατορθώσει να θέσει σε εφαρμογή αναπτυξιακά μέτρα και να δώσει ώθηση στην οικονομία. Εγχώριοι και ξένοι επενδυτές έχουν κάνει εδώ και καιρό την εμφάνισή τους στο ΧΑΑ αγοράζοντας μετοχές εταιρειών που μπορούν να ευνοηθούν από μια πιθανή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, ιδίως όσοι αποστρέφονται τον τραπεζικό κλάδο. Άλλοι επενδυτές εξάλλου, καταλήγει στο δημοσίευμά της η WSJ, στοιχηματίζουν πως αυτή μπορεί να είναι μόνο η αρχή ενός πολύ μεγαλύτερου ράλι, αν η νέα κυβέρνηση εκπληρώσει τις υποσχέσεις της να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.