Πετρέλαιο: Καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα η παγκόσμια ζήτηση

Πετρέλαιο: Καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα η παγκόσμια ζήτηση

127
Πετρέλαιο: Καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα η παγκόσμια ζήτηση

Oι ενδείξεις για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας έχουν «ρίξει» την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008, σύμφωνα με την International Energy Agency.

Πιο συγκεκριμένα, η ΙΕΑ σημειώνει στην τελευταία της έκθεση ότι «η κατάσταση στην αγορά είναι αρκετά αβέβαιη καθώς η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο ήταν νωθρή το α΄ εξάμηνο του 2019».

Μάλιστα, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο μειώθηκε τον περασμένο Μάιο κατά 160.000 βαρέλια/ημέρα ενώ μεταξύ Ιανουαρίου-Μαίου η ζήτηση αυξήθηκε κατά 520.000 βαρέλια/ημέρα σημειώνοντας τη μικρότερη αύξηση από το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΕΑ.

Για το 2019 και 2020, η ΙΕΑ έχει θέσει τον πήχη για την παγκόσμια ζήτηση στα 1,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα και 1,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα, αντίστοιχα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον ρόλο της Κίνας ως τον μοναδικό σημαντικό μοχλό ενίσχυσης της ζήτησης.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.