Παγκόσμια «μάχη» κατά του CO2

Παγκόσμια «μάχη» κατά του CO2

139
Παγκόσμια «μάχη» κατά του CO2

Δεκαεπτά χώρες σε όλον τον κόσμο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 16% του παγκόσμιου ΑΕΠ (ήτοι $13,7 τρις), έχουν δεσμευτεί να εκμηδενίσουν έως το 2050 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών που έχουν δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές CO2 στο μέλλον αποτελούν η Νορβηγία, η Σουηδία, το Ην. Βασίλειο, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ν. Ζηλανδία.

Επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός πόλεων έχει θέσει τους δικούς του στόχους για μηδενικές εκπομπές CO2, μεταξύ των οποίων η Ν. Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο, η Βαρκελώνη, καθώς και ορισμένες πολιτείες της Αυστραλίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Energy & Climate Intelligence Unit (ECIU) παρατηρείται μία μεγάλη διακύμανση ως προς την δύναμη της δέσμευσης των χωρών παγκοσμίως αναφορικά με τον εκμηδενισμό των εκπομπών CO2.

Συγκεκριμένα, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Αιθιοπία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, το Μεξικό και η Ολλανδία, παρά το γεγονός ότι έχουν εισέλθει στην συμμαχία με την ονομασία Carbon Neutrality Coalition, δεν έχουν προβεί σε ανάληψη πρωτοβουλιών και μέτρων προκειμένου να περιορίσουν τις εκπομπές CO2.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από την έκθεση της ECIU, πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και οι χώρες του Κόλπου δεν έχουν ακόμα εισάγει στην ατζέντα τους τον στόχο για μηδενικές εκπομπές CO2, ενώ η Ιαπωνία έχει δεσμευτεί προς εκμηδενισμό των εκπομπών της εντός του δεύτερου μισού του τρέχοντος αιώνα.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.