Ρήνος: η πτώση της στάθμης απειλή για τη γερμανική οικονομία

Ρήνος: η πτώση της στάθμης απειλή για τη γερμανική οικονομία

147
Ρήνος: η πτώση της στάθμης απειλή για τη γερμανική οικονομία

Η πτώση της στάθμης του Ρήνου, λόγω του καύσωνα, εγκυμονεί κινδύνους για τη γερμανική οικονομία, καθώς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ποτάμιες οδούς σε όλη την Ευρώπη, όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύει το αμερικανικό CNBC.

Το καλοκαίρι του 2018, λόγω της χαμηλής στάθμης κατέστη αδύνατη η πλεύση σε ορισμένα σημεία του Ρήνου. Αποτέλεσμα ήταν η μειωμένη παραγωγή ορισμένων βιομηχανιών της περιοχής, υψηλότερα κόστη παραγωγής και δυσλειτουργία στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι καύσωνες του φετινού καλοκαιριού και τα χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων στην Κεντρική Ευρώπη, αναμένεται να επηρεάσουν και φέτος τα πλοία που πλέουν στον Ρήνο καθώς δεν θα μπορούν να είναι πλήρως φορτωμένα.

Γερμανός οικονομολόγος του ινστιτούτου Ifo ανέφερε ότι «σχεδόν το 80% των αγαθών που μεταφέρονται διαμέσου των εγχώριων υδάτινων διαδρομών περνούν από τον Ρήνο» καθιστώντας τον την κυριότερη πλωτή οδό της Γερμανίας.

Το γερμανικό ΑΕΠ σημείωσε μικρή ύφεση κατά 0,2% το γ’ τρίμηνο του 2018, η οποία αποδόθηκε κατά ένα μέρος και στη μειωμένη βιομηχανική παραγωγή στην κοιλάδα του Ρήνου. Δεδομένου μάλιστα ότι στο σύνολο του 2018, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,5%, η κάμψη του γ’ τριμήνου υπήρξε καθοριστική σε μια δυνητικά υψηλότερη ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η κίνηση των πλοίων στην κοιλάδα του Ρήνου περιορίστηκε κατά 27% το γ’ τρίμηνο του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Φωτό: Parkluck/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.