Η Ευρώπη «ψηφίζει» αμερικανικό LNG

Η Ευρώπη «ψηφίζει» αμερικανικό LNG

89
Η Ευρώπη «ψηφίζει» αμερικανικό LNG

Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς και τον Μάιο του 2019 έφτασαν στα επίπεδα ρεκόρ των 4,7 δις κυβικών ποδιών/ημέρα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας της χώρας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τρίτη θέση των κορυφαίων εξαγωγέων LNG, ενώ κατά τους πέντε πρώτους του έτους οι αμερικανικές εξαγωγές άγγιξαν κατά μέσο όρο τα 4,2 δις κυβικά πόδια/ημέρα, ξεπερνώντας αυτές της Μαλαισίας (3,6 δις κυβικά πόδια/ημέρα), σύμφωνα με όσα αναφέρει η Energy Information Administration (ΕΙΑ) σε πρόσφατη έκθεσή της.

Παράλληλα, η ΕΙΑ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν την περίοδο 2019-2020 στην θέση του τρίτου κορυφαίου εξαγωγέα LNG στον κόσμο πίσω από την Αυστραλία και το Κατάρ. Σε ό,τι αφορά τους κορυφαίους εισαγωγείς αμερικανικού LNG, η Ευρώπη κερδίζει διαρκώς έδαφος και είναι ενδεικτικό ότι τον χειμώνα του 2018-19 η Γηραιά Ήπειρος εισήγαγε κατά μέσο όρο 10,2 δις κυβικά πόδια/ημέρα, σημειώνοντας αύξηση 60% σε σχέση με τους δύο προηγούμενους χειμώνες. Η σημαντική αυτή αύξηση ίσως αποτελεί απόρροια του θερμού χειμώνα στην Ασία και της μείωσης της διαφοράς στις spot τιμές LNG μεταξύ Ευρώπης και Ασίας αλλά και της στροφής μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών χωρών σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Τέλος, η ΕΙΑ εκτιμά ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί για τις αμερικανικές εξαγωγές LNG το 2019, καθώς δύο νέα projects (Freeport LNG και Elba Island LNG) αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.