Στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας τουρκικό φυσικό αέριο

Στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας τουρκικό φυσικό αέριο

240
Στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας τουρκικό φυσικό αέριο

Η ολλανδική Shell και η τουρκική Aygaz έλαβαν το πράσινο φως από την τουρκική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την εξαγωγή φυσικού αερίου από την Τουρκία προς την Ευρώπη, διαμέσου της ελληνικής επικράτειας.

Πρόκειται για την 14η κοινοπραξία εταιρειών που αδειοδοτείται από τις τουρκικές αρχές για εξαγωγή φυσικού αερίου, γεγονός που θα συμβάλλει στην αύξηση των ποσοτήτων, οι οποίες θα διοχετεύονται προς τον Σταθμό Συμπίεσης Φυσικού Αερίου κοντά στους Κήπους Έβρου.

Η Ελλάδα αποτελεί προς το παρόν τη μοναδική οδό από όπου εξάγεται φυσικό αέριο, προερχόμενο κυρίως από το Αζερμπαϊτζάν και για αυτό προωθείται με γοργά βήματα η κατασκευή του Turkstream.

Ο αγωγός TurkStream αναμένεται να αποτελέσει εναλλακτική οδό εισόδου του φυσικού αερίου, μεταφέροντας το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Ο TurkStream αποτελείται από δύο γραμμές, η πρώτη από τις οποίες θα εξυπηρετεί την Τουρκία με χωρητικότητα 15,75 δισ. κ.μ., ενώ η δεύτερη γραμμή προορίζεται να εξυπηρετήσει την Ευρώπη. Κάθε αγωγός είναι μήκους 930 χιλιομέτρων.

Η Τουρκία διαθέτει τέσσερα σημεία υποδοχής και πέντε εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης του LNG.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.