Τί επιφυλάσσει το μέλλον για την παγκόσμια οικονομία;

Τί επιφυλάσσει το μέλλον για την παγκόσμια οικονομία;

323
Τί επιφυλάσσει το μέλλον για την παγκόσμια οικονομία;

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του αναφορικά με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νεώτερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,2% και στο 3,5% το 2019 και το 2020, αντίστοιχα, προβλέψεις μειωμένες κατά 0,1% για κάθε έτος, συγκριτικά με τις προηγούμενες του περασμένου Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τέταρτη φορά -από τον περασμένο Οκτώβριο- που το ΔΝΤ «υποβαθμίζει» τις προβλέψεις του αναφορικά με την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας,  η «άτακτη» έξοδος του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε., η αστάθεια λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων σε πολλά σημεία της υφηλίου, αλλά και η μείωση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως, οδηγώντας σε αποδυνάμωση των επενδύσεων και σε αναταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω το ΔΝΤ περιόρισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου κατά 0,9%, αγγίζοντας το 2,5% το 2019, ενώ προέβλεψε αύξηση της τάξης του 3,7% για το 2020.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η ανάπτυξη του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου διαμορφώθηκε στο 0,5% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αντιπροσωπεύοντας τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από το 2012. Επιπλέον, μείωση της τάξης του 2,3% καταγράφηκε την περίοδο Οκτωβρίου 2018-Απριλίου 2019, αντιπροσωπεύοντας την πιο απότομη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ σε διάστημα εξαμήνου από το 2009.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.