Απάντηση στις ΗΠΑ με κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ

Απάντηση στις ΗΠΑ με κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ

95
Απάντηση στις ΗΠΑ με κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ

H Eυρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να απαντήσει με επιβολή δασμών σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων ύψους $39,1 δις σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη, προανήγγειλε την Τρίτη 23 Ιουλίου η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ.

Η ίδια σημείωσε σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η ΕΕ δεν θα δεχτεί τη χειραγώγηση του εμπορίου είτε με τη μορφή ποσοστώσεων είτε με τη μορφή εθελοντικών περιορισμών στις εξαγωγές, προσθέτοντας ότι ελπίζει να μην καταστεί αναγκαία η επιβολή δασμών προς τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διακήρυξε τον περασμένο Μάιο ότι κάποια εισαγόμενα οχήματα αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ωστόσο, όπως είχε ανακοινώσει θα εξέταζε την επιβολή κυρώσεων τον ερχόμενο Νοέμβριο αφού πρώτα συνομιλούσε με την ΕΕ και την Ιαπωνία.

Η κ. Μάλμστρομ χαιρέτισε την κίνηση Τραμπ για την μη επιβολή κυρώσεων, ωστόσο, τόνισε ότι η άποψη ότι τα ευρωπαϊκά οχήματα αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ είναι παράλογη.

Τέλος, η ίδια σημείωσε ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον, καθώς οι ΗΠΑ θέτουν ως προαπαιτούμενο να συμπεριληφθούν στις συνομιλίες τα γεωργικά προϊόντα, τα οποία βέβαια για την ΕΕ συνιστούν «κόκκινη γραμμή».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.