Δίχως τέλος οι στρεβλώσεις στο διεθνές εμπόριο

Δίχως τέλος οι στρεβλώσεις στο διεθνές εμπόριο

232
Δίχως τέλος οι στρεβλώσεις στο διεθνές εμπόριο

Δύο υπό ιρανική σημαία bulk carriers βρίσκονται δεμένα για περίπου δύο εβδομάδες σε λιμάνια της Βραζιλίας λόγω έλλειψης καυσίμων, με την κρατική πετρελαϊκή Petrobras να αρνείται να τα προμηθεύσει με καύσιμα λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, τα πλοία «Bavand» και «Τermeh» έφτασαν στη Βραζιλία πριν από περίπου δύο μήνες μεταφέροντας ουρία, ένα πετροχημικό προϊόν που χρησιμοποιείται ως λίπασμα, και ανέμεναν να φορτώσουν καλαμπόκι και να επιστρέψουν στο Ιράν. Ωστόσο, όπως σημειώνει στο Reuters η διαχειρίστρια εταιρεία του λιμένα Paranaguá, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό λόγω έλλειψης καυσίμων.

Συνήθως τα υπό ιρανική σημαία πλοία τα οποία κατευθύνονται σε λιμένες της Βραζιλίας διαθέτουν επαρκείς ποσότητες καυσίμων προκειμένου να μην βρεθούν σε κατάσταση αδυναμίας προμήθειας τους.

Από την πλευρά της η Sapid Shipping, στην οποία ανήκουν τα πλοία χρησιμοποίησε ανεπιτυχώς όλες τις νόμιμες οδούς προκειμένου να αναγκάσει την Petrobras να εφοδιάσει με καύσιμα τα δύο bulkers.

Τέλος, η Ένωση Εξαγωγέων Σιτηρών της Bραζιλίας, ANEC, εξέφρασε την απογοήτευσή της για την εξέλιξη αυτή με τον Sérgio Mendes, διευθυντή της Ένωσης, να σημειώνει ότι η μεταφορά σιτηρών από άλλους εξαγωγείς προς το Ιράν πραγματοποιείται κανονικά, καθώς τα τρόφιμα εξαιρούνται των αμερικανικών κυρώσεων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.