Το Ιράν δέσμευσε βρετανικό δεξαμενόπλοιο

Το Ιράν δέσμευσε βρετανικό δεξαμενόπλοιο

737
Το Ιράν δέσμευσε βρετανικό δεξαμενόπλοιο
Φωτο: ΑΠΕ ΜΠΕ

Στην κατάσχεση του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου Stena Impero στο Στενό του Ορμούζ προχώρησε το Ιράν, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, σε αντίποινα της πρόσφατης κράτησης ενός ιρανικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιου από τις αρχές του Γιβραλτάρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Sepahnews, μέλη της ναυτικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο έχοντας ως αφορμή τη μη τήρηση του διεθνούς ναυτικού κώδικα.

Ένας χάρτης εντοπισμού των πλοίων δείχνει ότι το Stena Impero προχώρησε σε απότομη αλλαγή πορείας, ενώ έπλεε στα Στενά του Ορμούζ, στη νότια είσοδο του Κόλπου, και πλέον κατευθύνεται βόρεια, προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Από την πλευρά της η Northern Marine Management, υπό τη διαχείριση της οποίας βρίσκεται το tanker, υποστήριξε πως το πλοίο έπλεε στα Στενά του Ορμούζ, σε διεθνή ύδατα, όταν προσεγγίστηκε από μη αναγνωρισμένα μικρά σκάφη και ένα ελικόπτερο. Η ανακοίνωση της εταιρείας είναι διαθέσιμη εδώ.

Κατεπείγουσα κυβερνητική σύσκεψη είναι σε εξέλιξη στο Λονδίνο προκειμένου να εξεταστεί τι συνέβη με το βρετανικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο, που φέρεται να έχει κατασχεθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Στενό του Χορμούζ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.