«Σιγοβράζει» η ένταση στον Περσικό

«Σιγοβράζει» η ένταση στον Περσικό

730
«Σιγοβράζει» η ένταση στον Περσικό

Σε φάση κλιμάκωσης βρίσκεται η υποβόσκουσα ένταση στον Περσικό Κόλπο μετά και την κατάσχεση δεξαμενοπλοίου από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» του Ιράν την περασμένη Κυριακή 14 Ιουλίου στο νησί Λαρκ, όπως μετέδωσαν λίγο νωρίτερα ειδησεογραφικά μέσα της χώρας.

Το εν λόγω περιστατικό έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την «εξαφάνιση» δεξαμενοπλοίου αραβικών συμφερόντων, μία εξέλιξη η οποία πυροδοτεί σενάρια -όπως υποστηρίζει μερίδα αναλυτών- περί επιλογής από μέρους της Τεχεράνης κλιμάκωσης της έντασης τόσο με τους γείτονές της όσο και με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των «Φρουρών της Επανάστασης», το πλοίο, το οποίο έσπευσαν να βοηθήσουν μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε, μετέφερε 1 εκατ. λίτρα πετρελαίου από Ιρανούς λαθρεμπόρους σε ξένους αγοραστές. Η παραπάνω εξέλιξη είχε σαν αποτέλεσμα η τιμή του Brent να αυξηθεί κατά 1,3% στα $64,64 μετά από δύο σερί συνεδριάσεις όπου η τιμή παρουσίαζε πτώση.

Σημειωτέων ότι δύο εβδομάδες νωρίτερα, βρετανικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει σε κατάσχεση ιρανικών συμφερόντων πλοίου στο Γιβραλτάρ, με την κατηγορία ότι υπήρχε παραβίαση των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Συρία.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.