Σε κλίμα ευφορίας η αγορά του dry

Σε κλίμα ευφορίας η αγορά του dry

608
Σε κλίμα ευφορίας η αγορά του dry

Mε «σπασμένα» τα φρένα φαίνεται πως κινείται πλέον ο BDI, καθώς εχθές Τετάρτη 17 Ιουλίου κατέγραψε άνοδο 53 μονάδων αγγίζοντας τις 2.064 μονάδες. Κατά συνέπεια ο βασικός δείκτης -για την πολύπαθη από τις αρχές του έτους αγορά τoυ dry- έφτασε στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Ιανουάριο του 2014, ενώ από αρχές του έτους παρουσιάζει άλμα 60%. Πρόκειται για την 7η συνεχή ημέρα ανόδου για τον BDI, εξέλιξη η οποία πηγάζει εν πολλοίς από την ισχυρή ζήτηση για την μεταφορά iron ore.

Εξάλλου ο υπολογισμός του BDI έχει πλέον αλλάξει, με περισσότερο ειδικό βάρος να δίνεται στους μέσους ναύλους των Capesizes (40%). Στο πλαίσιο αυτό ο BCI (Βaltic Capesize Index) παρουσίασε άνοδο 3,2% φτάνοντας στις 4.095 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2017, με τις αποστολές σιδηρομεταλλεύματος από τον αυστραλιανό τερματικό Hedland προς την Κίνα να αυξάνονται κατά 11% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη για τα Panamaxes, BPI (Baltic Panamax Index), και αυτός ανήλθε σε υψηλά 6ετίας, αγγίζοντας τις 2.085 μονάδες, με τους ημερήσιους ναύλους για τα συγκεκριμένα πλοία χωρητικότητας 60.000 -70.000 dwt να ανέρχονται στα $16.661.

Τέλος, σύμφωνα με έναν σημαντικό αριθμό αναλυτών, η «σφιχτή» spot αγορά για τα Capesizes στρέφει τους ναυλωτές iron ore προς τα Panamaxes, ωθώντας προς τα πάνω τους ναύλους για τα εν λόγω πλοία.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.