Ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού και τα οφέλη της Κίνας

Ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού και τα οφέλη της Κίνας

131
Ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού και τα οφέλη της Κίνας

Οι εμπορικές συναλλαγές της Κίνας με τις χώρες εκείνες που συμμετέχουν στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού άγγιξαν σε αξία τα $617,5 δις το πρώτο εξάμηνο του 2019, αύξηση κατά 9,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του General Administration of Customs στην Κίνα.

Έχει ενδιαφέρον ότι η ποσοστιαία αύξηση του εμπορίου μεταξύ Κίνας και χωρών που συμμετέχουν στο BRI είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της χώρας (+3,9%) τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Πιο αναλυτικά, οι εισαγωγές και εξαγωγές της Κίνας με την Ρωσία, την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο σημείωσαν αύξηση της τάξης του 11,5%, 34% και 11%, αντίστοιχα.

Ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο της Κίνας με στόχο τηνενδυνάμωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης, διασυνδέοντας την Ασία με την Ευρώπη, και όχι μόνο, μέσω χερσαίων και θαλάσσιων εμπορικών διαδρομών.

Στις 12 Ιουλίου η κυβέρνηση της Κίνας υπέγραψε συμφωνία με 18 αραβικές χώρες προκειμένου να συμμετέχουν και εκείνες στο μεγαλόπνοο σχέδιό της. Κατά την διάρκεια του 2018 το διμερές εμπόριο μεταξύ Κίνας και αραβικών χωρών ανήλθε σε $244,3 δις, αύξηση κατά 28% σε σχέση με το 2017.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.