Ο αντίκτυπος των συνεχών εμπορικών διενέξεων ΗΠΑ- Κίνας

Ο αντίκτυπος των συνεχών εμπορικών διενέξεων ΗΠΑ- Κίνας

53
Ο αντίκτυπος των συνεχών εμπορικών διενέξεων ΗΠΑ- Κίνας

Το δίκτυο λιμένων του Λος Άντζελες και του Long Beach, το οποίο αποτελεί τον κορυφαίο λιμενικό κόμβο των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις δια θαλάσσης μεταφορές με την Κίνα, σημείωσε πτώση της τάξης του 5,1% στις εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων τον περασμένο Ιούνιο.

Οι λόγοι της πτώσης προφανείς, καθώς οι εμπορικές διενέξεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζονται ακάθεκτες, διαταράσσοντας τόσο το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών όσο και την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Πιο αναλυτικά, μείωση της τάξης του 13,7% καταγράφηκε στις εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι του Long Beach τον περασμένο Ιούνιο, συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2018. Εν αντιθέσει αύξηση κατά 3,5% σημειώθηκε την ίδια περίοδο στις εισαγωγές του λιμένα του Λος Άντζελες, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατό να αντισταθμίσει την απώλεια των εισαγωγών από το λιμάνι του Long Beach.

Να σημειωθεί ότι οι λιμένες των ΗΠΑ κατέγραψαν ρεκόρ εισαγωγών το 2018 καθώς έμποροι της λιανικής έσπευσαν να εισάγουν πλήθος κινεζικών προϊόντων (έπιπλα, συσκευές, εξαρτήματα αυτοκινήτων) προτού τεθούν και σε αυτά δασμοί.

Τον περασμένο Μάιο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, επιβάλλοντας δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, συνολικής αξίας $200 δις, με την Κίνα να ανταποδίδει με δασμούς προς αμερικανικά προϊόντα αξίας $60 δις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.