Αμείωτη η τάση γιγαντισμού των πλοίων

Αμείωτη η τάση γιγαντισμού των πλοίων

401
Αμείωτη η τάση γιγαντισμού των πλοίων

Την τελευταία δεκαετία η ανάπτυξη του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χαρακτηρίζεται από την αυξημένη ζήτηση για πλοία μεγάλης μεταφορικής ικανότητας, μία τάση, που σύμφωνα με αναλυτές της Alphaliner, δεν πρόκειται να αντιστραφεί σύντομα.

Συγκεκριμένα, από το 2010 έως σήμερα εκτιμάται ότι έχουν προστεθεί στον παγκόσμιο στόλο 505 πλοία, μεταφορικής ικανότητας άνω των 10.000 TEUs, ενώ στον αντίποδα ο στόλος των πλοίων με μεταφορική ικανότητα μικρότερη των 3.000 TEUs έχει μειωθεί κατά 211 πλοία.

Σύμφωνα με την Alphaliner, το σημερινό βιβλίο παραγγελιών πλοίων αποδεικνύει ότι η τάση γιγαντισμού των πλοίων συνεχίζεται, καθώς υπολογίζεται ότι 121 πλοία άνω των 10.000 TEUs βρίσκονται υπό παραγγελία, ενώ συγχρόνως εκτιμάται ότι δεν θα παρατηρηθεί σημαντική δραστηριότητα ανακύκλωσης στα πλοία αυτής της κατηγορίας. Από την άλλη πλευρά ναι μεν οι παραγγελίες για πλοία μεταφορικής ικανότητας κάτω των 3.000 TEUs υπολογίζονται σε 290, ωστόσο αναμένεται ότι θα σταλούν προς ανακύκλωση τουλάχιστον 700 πλοία παρόμοιας μεταφορικής ικανότητας, τα οποία προσεγγίζουν σε ηλικία τα 20 έτη.

Να σημειωθεί, σύμφωνα με την Alphaliner, ότι το βιβλίο παραγγελιών για νέα containerships περιλαμβάνει ελάχιστες παραγγελίες για μεσαίας μεταφορικής ικανότητας πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθώς μόλις δώδεκα παραγγελίες έχουν δοθεί για containerships 3.000-5.000 TEUs, ενώ από το 2015 δεν έχει καταγραφεί καμμία παραγγελία για containerships 4.000-10.000 TEUs.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.