100 χρόνια Λιμενικό Σώμα Ελλάδος

100 χρόνια Λιμενικό Σώμα Ελλάδος

134
100 χρόνια Λιμενικό Σώμα Ελλάδος

Κλείνοντας έναν αιώνα σημαντικής προσφοράς, το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή γιορτάζουν, με εκδηλώσεις καθ’ όλη τη θερινή περίοδο σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η οργάνωση που ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τη συμμετοχή της μπάντας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., έχει ήδη πραγματοποιήσει συναυλίες στον Πόρο και την Αίγινα, με τη Νάξο να έχει σειρά αυτό το Σάββατο 13/07/2019.

 Μία σύντομη αναδρομή στο έργο του Λ.Σ.

Το έργο του Λ.Σ. είναι πολύπλευρο και πολυδιάστατο: η επιτήρηση των συνόρων, η αστυνόμευση των λιμένων, η παροχή βοήθειας και διάσωσης, η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, η πάταξη της παράνομης δράσης αλλά και η χάραξη ναυτιλιακής και ναυτεκπαιδευτικής πολιτικής και η διεθνής εκπροσώπηση της Ελλάδας για θέματα εμπορικής ναυτιλίας. Με συστηματικές προσπάθειες για συνεχή εκσυγχρονισμό στα σκάφη που διαθέτει για αρωγή, έρευνα και παρακολούθηση, όπως τα ναυαγοσωστικά, περιπολικά, καταδιωκτικά και αστυνομικά που δίνουν το παρών σε κάθε περίσταση έκτακτης ανάγκης. Για τους ίδιους σκοπούς διαθέτει αεροσκάφη για την εξ αέρος επιτήρηση και αστυνόμευση του θαλασσίου χώρου, ενώ για την από ξηράς εξυπηρέτηση διαθέτει ανάλογο τροχαίο υλικό.

Παράλληλη είναι η προσφορά του στον ναυτιλιακό τομέα: θέματα ναυτιλίας, ναυτεργασίας και άλλων κλάδων αρμοδιότητας του ΥΕΝ αποτελούν βασικό αντικείμενο απασχόλησης των ανωτέρων στελεχών του. Εξάλλου, η παγκοσμιότητα της ναυτιλίας ως κλάδου των θαλασσίων μεταφορών και η ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, τις διεθνείς συμβάσεις, την εκπαίδευση των ναυτικών, τον διεθνή ανταγωνισμό και γενικά την παρακολούθηση των διεθνών ναυτιλιακών εξελίξεων, φέρουν το Λ.Σ. να μετέχει ενεργά στις εργασίες των ναυτιλιακών Οργανισμών για τη διαμόρφωση μέτρων καθοριστικής σημασίας για την Ελληνική Ναυτιλία.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.