Σε αναζήτηση ισορροπίας η αγορά

Σε αναζήτηση ισορροπίας η αγορά

140
Σε αναζήτηση ισορροπίας η αγορά

Σε πρόσφατη έκθεση που εξέδωσε η Clarksons Research, επισημαίνεται ότι η παγκόσμια ναυτιλία έχει ακόμα δρόμο να διανύσει προτού επέλθει η πολυπόθητη ισορροπία στην αγορά.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την έκθεση, κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2019 η αύξηση του παγκόσμιου στόλου πλοίων διαμορφώθηκε στο 1,9%. Από την άλλη οι ναυπηγήσεις πλοίων σημείωσαν αύξηση της τάξης του 9% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, αγγίζοντας τους 51 εκατ. τόνους σε χωρητικότητα.

Το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του υπάρχοντος στόλου πλοίων, ενώ θετικό είναι το γεγονός ότι η ανάπτυξη του στόλου για το 2020 προβλέπεται από την Clarksons στο 1,9%, αντιπροσωπεύοντας το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης των 20 τελευταίων ετών.

Από την πλευρά της ζήτησης, για το 2019 προβλέπεται ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου κατά 2,2% συγκριτικά με τις αρχικές προβλέψεις για 3,2%. Η μείωση του ποσοστού οφείλεται στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, στην κατάρρευση του φράγματος στο ορυχείο Brucutu της Vale, στους κυκλώνες στην Αυστραλία και τις περικοπές στην παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή.

Ανά αγορά, η αγορά των δεξαμενοπλοίων βιώνει μία καλύτερη περίοδο φέτος συγκριτικά με πέρυσι, ωστόσο, η σχετικώς βραχεία χειμωνιάτικη περίοδος και ο υψηλός αριθμός παραδόσεων νεοναυπηγηθέντων πλοίων επηρέασαν σημαντικά την κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Το ίδιο διάστημα η αγορά του dry ήρθε αντιμέτωπη με αναταράξεις από πλευράς ζήτησης και προσφοράς, ενώ ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία για την αγορά των containerships με πλοία χωρητικότητας 9.000 TEUs να έχουν ημερήσιους ναύλους της τάξης των $36.000/ημέρα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.