Οι αγορές κι ο αέρας αλλαγής στην Ευρώπη

Οι αγορές κι ο αέρας αλλαγής στην Ευρώπη

87
Οι αγορές κι ο αέρας αλλαγής στην Ευρώπη

Σε σταθερή ρότα κινούνται οι κεφαλαιαγορές παγκοσμίως στις αρχές του β΄ εξαμήνου, ωθούμενες, κυρίως, από τις εκ νέου εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας. Παράλληλα, το ενδεχόμενο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αποφασίσει μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της αυτόν τον μήνα, παρέχει επίσης στήριξη στις αγορές. Ωστόσο, τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ υποδηλώνει ότι η αγορά ενδεχομένως να «επιζητά» ενωρίτερα μία μείωση του κόστους δανεισμού.

Η αμερικανική οικονομία ενισχύθηκε κατά 3% ετησίως κατά το α΄ τρίμηνο του έτους, ενώ η ανεργία υποχώρησε σε χαμηλά 50ετίας. Βέβαια, τα παραπάνω δεν υποδηλώνουν ότι μία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι εγγυημένη. Σε παγκόσμια κλίμακα, ωστόσο, η οικονομική δραστηριότητα και ιδιαίτερα αυτή στον κατασκευαστικό κλάδο επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός έχει «αμβλυνθεί». Την τρέχουσα εβδομάδα ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θα μιλήσει στο Κογκρέσο σε ένα περιβάλλον όπου οι οικονομικές προοπτικές στη χώρα παραμένουν θετικές, παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ παρουσιάζει επιβράδυνση.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το αποτέλεσμα της εκλογής του νέου ηγέτη των Συντηρητικών είναι πιθανό να ανακοινωθεί στις 23 Ιουλίου. H κλεψύδρα για την έκβαση του Brexit αδειάζει και στο τραπέζι έχουν πέσει πολλά σενάρια: έξοδος με ή χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου ακόμη και (προσωρινή) επέκταση λόγω νέου δημοψηφίσματος ή εκλογών.

Από την άλλη, αέρας αλλαγής πνέει στην Ευρώπη, καθώς νέα πρόεδρος της ΕΚΤ είναι η μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τα ηνία της Κομισιόν ανέλαβε η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Σαρλ Μισέλ είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως θετική είδηση προσμετράται και το γεγονός ότι οι εκλογές στην Ελλάδα ανέδειξαν ως νέο πρωθυπουργό της χώρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης, την Πέμπτη 11 Ιουλίου συνεδριάζει η ΕΚΤ και μένει να μάθουμε περισσότερα για την ποσοτική χαλάρωση, η οποία ακόμα παραμένει άγνωστο αν θα ωφελήσει τον κατασκευαστικό κλάδο της Γερμανίας εν μέσω επιβράδυνσης του διεθνούς εμπορίου. Στο μεταξύ και η Ιαπωνία πλήττεται από μία μεγάλη μείωση στις παραγγελίες μηχανημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως προκύπτει από πρόσφατα επίσημα στοιχεία.

Αναμφισβήτητα το «κλειδί» για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας παραμένει τουλάχιστον η μη επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας σε περίπτωση που δεν υπάρξει τελική συμφωνία.

Πηγή: QUILTERCHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.