Πόσα πλοία στάλθηκαν προς ανακύκλωση στη Ν. Ασία;

Πόσα πλοία στάλθηκαν προς ανακύκλωση στη Ν. Ασία;

280
Πόσα πλοία στάλθηκαν προς ανακύκλωση στη Ν. Ασία;

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους 193 πλοία στάλθηκαν προς ανακύκλωση, ενώ για τα 146 εξ αυτών επιλέχθηκε η -επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον- πρακτική του «beaching», στις ακτές της Νότιας Ασίας, σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ Shipbreaking Platform.

Κατά την Shipbreaking Platform λόγω του «beaching» πέντε εργάτες έχουν χάσει την ζωή τους κατά το χρονικό διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2019, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε τουλάχιστον οκτώ από τις αρχές του έτους. Παράλληλα, άλλοι έξι -τουλάχιστον- εργάτες τραυματίστηκαν σοβαρά σε γιάρδες ανακύκλωσης πλοίων στο Μπαγκλαντές κατά το προαναφερθέν διάστημα.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη ΜΚΟ, μεταξύ των διαχειριστριών εταιρειών που προτίμησαν την οδό του scrapping σε μονάδες της Νότιας Ασίας κατά το διάστημα αυτό, φέρονται να συγκαταλέγονται εταιρείες ιαπωνικών, αραβικών, ινδονησιανών και νοτιοκορεάτικων συμφερόντων.

Να σημειωθεί ότι είναι σύνηθες πριν το beaching τα πλοία να «περνούν» από τα χέρια τωνscrap-dealers και να αλλάζουν σημαία στο τελευταίο τους ταξίδι και αυτό συμβαίνει γιατί οι Βρυξέλλες έχουν διαμορφώσει ένα αυστηρότατο πλαίσιο αναφορικά με τις πρακτικές ανακύκλωσης των υπό ευρωπαϊκές σημαίες πλοίων. Έτσι, μεγάλη μερίδα των πλοίων που πουλήθηκε στα ναυπηγεία της Νότιας Ασίας αυτό το τρίμηνο υιοθέτησε, σύμφωνα με την «Shipbreaking Platform», σημαίες που ανήκαν στις μαύρες και γκρι λίστες και που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έφεραν κατά την διάρκεια της επιχειρησιακής τους ζωή.

Φωτό: Tom Fisk/Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.