Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur φέρνει τα πρώτα χαμόγελα

Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur φέρνει τα πρώτα χαμόγελα

99
Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur φέρνει τα πρώτα χαμόγελα

Σε υψηλά επίπεδα θα κινηθεί και φέτος το εμπορικό πλεόνασμα της Βραζιλίας, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να φτάσει τα 56,7 δις δολάρια.

Το οικονομικό επιτελείο της χώρας αναθεώρησε προς τα πάνω την προηγούμενη πρόβλεψη, η οποία έκανε λόγο για πλεόνασμα 50 δις δολάρια, ωστόσο, επεσήμανε τον κίνδυνο περιορισμού της εμπορικής δραστηριότητας εξαιτίας της μικρότερης παγκόσμιας ανάπτυξης.

Αν και οι βελτιωμένες προβλέψεις θέτουν υψηλότερα το πλεόνασμα της Βραζιλίας κατά 13%, συνολικά θα είναι μικρότερο από το πλεόνασμα του 2018, το οποίο ανήλθε σε 58,03 δις δολάρια. Οι εξαγωγές αναμένεται να παρουσιάσουν κάμψη κατά 2% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές κατά 1,9%.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Βραζιλίας δήλωσε αισιόδοξος για τη θετική δυναμική που θα δημιουργήσει στη χώρα η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Mercosur. Ο ίδιος σημείωσε ότι όταν τεθεί σε πλήρη ισχύ η συμφωνία, θα υπάρξει αύξηση στις συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές κατά 261 δις δολάρια και θα ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις 120 δις δολάρια σε ορίζοντα 15ετίας. Η Βραζιλία ευελπιστεί να βελτιώσει τη θέση της στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη, με διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες που συνάπτει, τόσο αυτόνομα όσο και μέσω της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.