«Απώλειες» στην μάχη της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή

«Απώλειες» στην μάχη της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή

103
«Απώλειες» στην μάχη της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή

Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία ανακοίνωσαν ότι προέχει η ανάπτυξη των οικονομιών τους απορρίπτοντας τα σχέδια της ΕΕ για μηδενικό αποτύπωμα των εκπομπών αερίου έως το 2050. Οι τρεις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ μαζί με την Εσθονία άσκησαν βέτο στην πρόταση των υπολοίπων 24 χωρών για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τις επόμενες δεκαετίες.

Η άρνηση των τεσσάρων χωρών οδήγησε στο να περιληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων μονάχα μία υποσημείωση ότι «για την πλειοψηφία των χωρών-μελών η υιοθέτηση μηδενικού αποτυπώματος πρέπει να επιτευχθεί έως το 2050». Υποστηρικτές του σχεδίου εξέφραζαν την ελπίδα ότι τυχόν υιοθέτηση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου θα σηματοδοτούσε αντίστοιχες θετικές πολιτικές και κατά τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε ότι μια «δίκαιη» μετάβαση προς μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου «δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος της οικονομίας μας». Η Πολωνία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ, η οποία εμφάνισε συνεχή ανάπτυξη εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ανοιχτός στο να υποστηρίξει τα σχέδια των υπολοίπων 24 χωρών εφόσον η χώρα του λάβει πρόσθετες χρηματοδοτήσεις προκείμενου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Στον αντίποδα, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία και Σουηδία προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφιερώσει το 25% του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού σε σχέδια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.