Ελπίδες για ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου

Ελπίδες για ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου

109
Ελπίδες για ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου

Στο τελευταίο Container Forecaster της, η Drewry υπογραμμίζει την ανησυχία της για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω εμπορικών διενέξεων μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας, γεωπολιτικών εντάσεων σε διάφορα μέρη του πλανήτη, καθώς και διεθνών περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Τα παραπάνω δεδομένα -και όχι μόνο- οδήγησαν την Drewry να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για την παγκόσμια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μέσω λιμένων στο 3% για το 2019, συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψή της που έκανε λόγο για αύξηση 3,9%.

Ο κ. Simon Heaney, Senior Manager, Container Research της Drewry και εκδότης του Container Forecaster, επεσήμανε ότι «παραμένουμε αισιόδοξοι ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα ανακάμψει το 2020, αλλά η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί κατά ένα σημαντικό μέρος από εξελίξεις που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των container carriers».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η ανάπτυξη του εμπορίου σαφώς θα παρεμποδιστεί εάν εφαρμοστούν νέες πολιτικές εμπορικού προστατευτισμού, ιδίως από τις ΗΠΑ προς επιπρόσθετες χώρες. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Heaney θα μπορούσε να καταγραφεί κάποια ανοδική πορεία για το εμπόριο, εάν μετατοπιστεί μεγάλο μέρος της μεταποιητικής βιομηχανίας εκτός Κίνας.