Πλωτά νοσοκομεία σώζουν ζωές

Πλωτά νοσοκομεία σώζουν ζωές

148
Πλωτά νοσοκομεία σώζουν ζωές

Εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, λόγω των καταρρακτωδών βροχών, έχουν σχηματιστεί από αποθέσεις και αποκολλήσεις άμμου και ιζημάτων νησιά (οι ντόπιοι τα ονομάζουν τσαρ), με διαβρωμένο και σαθρό έδαφος, στα οποία η επιβίωση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Φυσικά, σε αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατη η κατασκευή νοσοκομείων. Την αντιμετώπιση του προβλήματος έρχονται να δώσουν πλωτά θεραπευτήρια, τα οποία διοικούνται από τη ΜΚΟ «Friendship», εξοπλισμένα και στελεχωμένα, έτσι ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα στους φτωχούς αγρότες. Επιστήμονες με ειδίκευση στην κλιματική αλλαγή, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση της χώρας υποδέχθηκαν την πρωτοβουλία αυτή με ενθουσιασμό.

Η αρχή έγινε 20 χρόνια πριν, με τη δωρεά ενός ποταμόπλοιου, το οποίο μετατράπηκε σε νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή το έργο έχουν αναλάβει δύο πλοία, αλλά η «Friendship» σχεδιάζει την προσθήκη άλλων πέντε, τα οποία μετά την παρέλευση πέντε ετών, θα περάσουν στα χέρια της κυβέρνησης του Μπαγκλαντές.

Η ιδρύτρια της «Friendship», Runa Khan, αναφέρει ότι το έργο που προσφέρεται είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς ο κάθε κάτοικος των τσαρ, ο συνολικός πληθυσμός των οποίων αγγίζει τα σχεδόν 10 εκ., επενδύει όλα του τα χρήματα για να αποκτήσει και να καλλιεργήσει τη γη. Μέσα σε ένα λεπτό μπορεί να τα χάσει όλα, κι αυτό λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Το πρόγραμμα των πλωτών νοσοκομείων περιλαμβάνει μεταφορά των ασθενών στα πλοία, αποστολή ιατρικών ομάδων στα τσαρ για προληπτικές εξετάσεις των κατοίκων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται συνεχής εκπαίδευση, κυρίως του γυναικείου πληθυσμού, ώστε να μπορεί να συνταγογραφήσει κάποια βασικά φάρμακα. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν πραγματοποιηθεί περίπλοκες επεμβάσεις, με ιατρικό προσωπικό που μεταφέρεται στο Μπαγκλαντές από την Ευρώπη.

Φωτό: Friendship

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.