Ελπίδες για εκεχειρία στον «πόλεμο» ΗΠΑ-Κίνας

Ελπίδες για εκεχειρία στον «πόλεμο» ΗΠΑ-Κίνας

78
Ελπίδες για εκεχειρία στον «πόλεμο» ΗΠΑ-Κίνας

Στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας συναντήθηκαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ και, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, φαίνεται να βγαίνει «λευκός καπνός» και να γεννιώνται ελπίδες ότι η εμπορική σύγκρουση των δύο οικονομικών γιγάντων του κόσμου εισέρχεται σε φάση εκτόνωσης και επαναφοράς σε κατάσταση ομαλότητας.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και τα όσα δήλωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ σήμερα Σάββατο, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να προχωρήσουν στην επιβολή νέων δασμών στα κινεζικά προϊόντα, ενώ με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες οι δύο υπερδυνάμεις συμφώνησαν να ξαναρχίσουν οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ τους προς περιορισμό των εντάσεων και τη λήξη του μαινόμενου μεταξύ τους πολέμου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολιάζοντας τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του την χαρακτήρισε ως εξαιρετική, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι μία συμφωνία με το Πεκίνο θα ήταν «μνημειώδης», χωρίς ωστόσο να αποκλείει και μια μη θετική έκβαση των συνομιλιών. Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι ο διάλογος είναι προτιμότερος από την αντιπαράθεση.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.